ОБЩЕСТВО

Властта пак се тутка: Помпите за измами и тлъсти сметки в такситата остават чак до…

Помпите, с които недобросъвестни таксиметрови водачи надуват сметките на клиентите си, ще останат възможни поне до средата на 2025 г.

Причината е поредно отлагане на законови промени, с които ще се въведат умни фискални апарати, които ще пратят измамите в миналото, пише „Телеграф“. 

Предистория

След като години наред държавата не можеше да се пребори с помпите в такситата, а хиляди граждани ставаха жертва на измами, Европейският съюз направи обрат, като постави изискване таксиметровият апарат да отпечатва не само крайния, а и началния час на превоза.

Това прави помпите неизползваеми, тъй като недобросъвестните водачи сега „помпат“ времето на курса – увеличават изкуствено висенето с „копърките“ в задръствания и спирането на светофар.

За разлика от напомпване на разстоянието на курса, което лесно би се хванало при проверка, напомпването на времето в момента е реално неуловимо. 

Наредба

По закон умните апарати трябваше да бъдат въведени от 8 юли 2022 г.

Това обаче не се случи поради разногласия между транспортното и финансовото министерство във връзка с конкретни технически детайли около апаратите. Заради това производителите на апарати не могат да започнат работа по новите устройства.

В момента реформата е отново на трупчета, докато чака промени в Закона за автомобилните превози, с които да се въведе и икономическото министерство като трети играч по регулиране на бранша чрез Българския институт по метрология.

Едва след това ще започне работа по наредбата, която да прецизира всички детайли около новите апарати.

Срок

„Заради всичко това сроковете отново трябва да се изместят, за да се даде възможност да се произведат апарати, които да отговарят на новите изисквания. Разумен такъв срок е 7 юли 2025 г.“, информира за „Телеграф“ Кирил Ризов, председател на „Съюз Такси“.

Според него към момента около 11 000 апарата в употреба отговарят на новите изисквания.

Остават още между 11 000 и 15 000, които ще трябва да бъдат подменени с нови. Цената на апарат ще е около 400-500 лв., които ще са за сметка на таксиджиите. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button