ОБЩЕСТВО

Времето се обръща рязко до часове, на тези места ще е ад

И през новата седмица на този етап имаме сериозен „сблъсък на моделите”, тъй като двата основни – ЕС и GFS – дават корено различни прогнози за развитието на метеорологичната обстановка, съобщават синоптиците от Meteo Balkans.

GFS моделът прогнозира малко по-студено време и валежи от сняг, а ЕС моделът е на различно мнение – че остава по-топло.

Времето във вторник, сряда и четвъртък 

Във вторник до обяд от югозапад, облачността ще се увеличи и до вечерта над цялата страна ще започнат нови валежи от дъжд. Очакваните дъждове над Южна и Централна България ще са значителни по количество.

Ще има условия и за наводнения в Рило-Родопската област!

Причината за лошото време е преминаващ средиземноморски циклон. Вятърът ще се ориентира от североизток, и с него ще проникне студен въздух. С понижението на температурите към вечерта по високите западни полета дъждът ще се примесва със сняг.

В сряда и четвъртък облачността ще се задържи променлива. Слаби валежи от сняг се очакват над Предбалкана и Стара планина. Над останалата част от страната, облачността ще се разкъсва.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 8° и 12°. По-ниски над планинските райони – до 5-6°.

Времето в петък и през уикенда

Към края на седмицата от североизток ще проникне по-студен въздушна маса и температурите ще се понижат.

Застудяването ще продължи и в петък ни очаква разкъсана облачност. По-значителни увеличения облачността и със слаби валежи от дъжд се очакват в Югозападна България. Над останалата част след обяд ще преобладава слънчево време.

Подобряване на времето очакваме в събота, но ще се задържи студено. Времето ще е с разкъсана облачност. Ще духа слаб западен югозападен вятър. Ще започне и слабо повишение на температурите.

Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 6° и 10°. По-ниски в сутрешните часове  – до 1-3°.Чувствително повишение на температурите очакваме от неделя

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

От Meteo Balkans подчертават, че подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен, 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения.

ПРОЧЕТИ

Back to top button