ОБЩЕСТВО

В Северна Италия влязоха в сила ограниченията заради мръсния въздух

Снимка Pixabay

В северната италианска област Ломбардия влязоха в сила въведените вчера от италианските власти ограничения заради смога, предаде БТА.

Ограниченията включват частична забрана за движение на дизелови автомобили и пълна забрана за палене на огньове на открито, както и забрана за употреба на определени печки на дърва, съобщават местни медии. Мерките са в сила за Милано и осем други провинции в област Ломбардия.

Високото ниво на фини прахови частици от известно време причинява проблеми в гъстонаселените райони в Северна Италия.

В неделя въздухът в Милано на моменти беше третият най-замърсен в света в класиране на частната швейцарска екологична компания “Ай Кю Еър“ (IQAir). Само въздухът в столицата на Бангладеш – Дака, и този в Чънду, в Китай, са били по-замърсени от този в Милано.

През зимата смогът е добре известен проблем в някои големи италиански градове.

Долината на река По в северната част на страната е частично засегната от феномена заради липсата на въздушна циркулация, което се дължи на географското ѝ положение между високи планини.

В допълнение към това, голямата гъстота на населението в този район означава, че там има много превозни средства и жилища, които са източник на вредни емисии. Липсата на вятър и дъжд влошават проблема.

В Милано местните власти насърчават гражданите да отопляват домовете си само до 19 градуса, за да намалят емисиите. Същото е в сила и за търговските обекти.

Властите също така препоръчват на хората да прекарват възможно най-малко време навън.

ПРОЧЕТИ

Back to top button