ОБЩЕСТВО

Експерти заплетоха голяма интрига с разстрела на Нотариуса

Това, което ми направи впечатлените, от 2004 в медиите има стотици статии, в които се коментират брутални измами. След това, се появява съобщение, че той е осъден 2005 г., след това комисията „Кушлев“ му отнема 400 000 лв. и нещо.

Сега коментираме, че такова дело няма. И започвам да се чудя има ли, няма ли, защо няма“, това заяви пред Нова телевизия Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията по повод убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

„След това този човек изчезва и се появява в темата договаряне през магистрати. Имената на тези магистрати са засекретени. Забележете, няма следи в съдените регистри“, изтъкна той.

„Информацията е крайно недостатъчно и доста неточно. Защото когато говорим за дело, водено от комисията „Кушлев“, то задължително трябва да бъде предшествано от привличане на лицето като обвиняем“, обясни Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи и настоящ адвокат.

Той посочи, че в такива случаи много често се намират по-дребни играчи, които твърдят, че имат връзки в съда, а всъщност няма: „Появява се измамник, казва: „Аз съм близък на съпругата на съдията, трябват толкова пари“. После се оказва, че съдията е ерген“.

„Те могат да го убият не заради въздействие върху съда, а за измама“, предположи Йорданов.

По отношение на съпругата на Нотариуса Гергана Божанова, която е служител на ГДБОП, Тихомир Безлов обърна внимание: „На мен не ми е ясно защо се прави този външен кон курс, такова нещо не е типично за ГДБОП. Да приемем, че е спечелила конкурса, би трябвало да има проучване за нейната биография, нейните контакти. Обикновено така се прави. За да се стигне до това, че няма право на достъп до класифицирана информация. Това е странно“.

От своя страна Йорданов каза: „Аз съм изненадан, че имаме заплаха към съдия от Софийски районен съд. В районния съд обикновено се гледат дела с нисък материален интерес“.

„Не ми беше ясно сътрудници ли са, конкуренти ли са – Петьо Еврото и Нотариуса. Можем само да гадаем. Не говорим просто за измамници, които казват, че ще решат проблема, а нямат възможност. Със сигурност има достатъчно свидетелства, в които се коментира това посредничество. Вие сте лекар, имате проблем с прокуратурата, идва лицето Х, казва: „Аз ще ви реша проблема, струва толкова“.

И действително се решава проблемът. Знам за такива случаи. Същото се отнася за хора с бизнес конфликти. Дали са синхронизирани тези групи или действат паралелно, но го има. Това е новият тип организирана престъпност на белите якички“, коментира Безлов.

Бившият МВР министър Емануил Йорданов пък посъветва да не се вярва на такъв тип посредници като Нотариуса, тъй като едно дело често минава на три инстанции, а рядко има човек, който да може да въздейства на толкова много магистрати.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button