ИКОНОМИКА

Експерти обясниха с колко ще се вдигнат сметките ни за ток ВИДЕО

„Законът за енергетиката и наредбата, която излезе, не дава ясни формули за изчисление къде ще бъде закован таванът за преходния период. 

При това положението нито един от нас не знае каква ще бъде цената, която ще плаща. Би трябвало от 1 юли да започне преходният период и да продължи до 1 юли 2025 година.

Министерският съвет трябва да определи фиксираната тарифа.

Ще бъдат компенсирани крайните снабдители, ако тя е по-висока – с пари от Фонда за енергийна сигурност“.

Това коментира в ефира на Нова телевизия Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа“, в коментар по темата за либерализацията на енергийния пазар.

Според него не се знае по какъв начин ще бъде изчислена цената.
 
По думите на енергийния експерт Мартин Владимиров от 1 юли нищо страшно няма да се случи със сметките за ток. „Както си говорим от 15 години, българските правителства си заравят главата в пясъка и отказват да либерализират пазара. Това няма да се случи и на 1 юли тази година. Преходният период не е либерализация.

При положение, че държавата административно ще определя регулирана цена за домакинствата, това означава, че нямаме либерализиран пазар. Просто финансовият риск се премества от НЕК към разпределителните дружества, които трябва да купуват електроенергията за домакинствата на борсата, а държавата ще определя цената. Тя ще е ниска, така че не предизвиква социално напрежение”, каза Владимиров.

Той уточни, че тарифата ще бъде зададена на база средната изкупна цена за производство на ток, необходим за задоволяване нуждите на домакинствата.

„Трите разпределителни дружества ще закупуват микс от пазара и държавата ще казва колко струва той. След това ще намали себестойността на електроенергията до някакво регулирано ниво, което вероятно ще е същото като в момента.

Разликата между изкупната цена на произведения ток и регулираната цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система, което е грешно. Моделът, който в момента се предлага, е пълен хаос” допълни Владимиров.

ПРОЧЕТИ

Back to top button