ПОЛИТИКА

Идат избори, а шефката на ЦИК издаде важна новина

„Централната избирателна комисия (ЦИК) очаква указ за насрочване на изборите, независимо в каква комбинация ще бъдат“. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

„Но все пак, доколкото в изборния кодекс е определен изпълнител на дейностите за компютърната обработка на данните от гласуване и за отпечатването на бюлетините и доставката на хартията за машинно гласуване, по отношение на дейностите за самото машинно гласуване няма определен изпълнител.

И се налага да провеждаме процедура, която е свързана с доста по-дълги технологични срокове.

И колкото и да бъдат скъсени тези срокове, за да бъде оптимизиран целия процес, се налага около 20 дни да сме в процедура на обществена поръчка.

А това в рамките на 60 дни, колкото е активния период за провеждане на избори, е доста дълъг период, който забавя всички дейности“, поясни Нейкова в сутрешния блок на БНТ.

Тя допълни, че се търсят възможни варианти, ако вотът е 2 в 1

„Дали ще бъдат 2 в 1 или на различни дати си имат своите предимства и недостатъци. Ако изборите са на една и съща дата, това означава, че ще се спестят разходи по логистика и транспорт и разходи за възнаграждения на избирателните комисии.

Но това означава, че трябва внимателно да се подходи в организацията на изборния процес, не само по отношение на ЦИК, а всички, които имат отношения в процеса“, каза още тя. 

По думите й двата избора имат своите специфични особености и една от най-важната е тази с избирателните права.

„В изборите за европейски парламент има изискване за уседналост, а за Народно събрание (НС) няма. На евроизборите секции извън страната се откриват в държави членки на Европейския съюз (ЕС).

А извън ЕС – само там където нашата държава има дипломатическо или консулско представителство. При избори за НС може да има секции из целия свят, в зависимост от броя заявления за гласуване“, обясни Нейкова.

„Когато изборите са на една и съща дата с тази комбинация, има изискване в изборния кодекс за бюлетините – те трябва да бъдат с различен цвят на полиграфическата картина на гърба. А когато се изтегли жребия за изборите за членове на Европейския парламент (ЕП), и партията получи съответен номер, тя го запазва и в бюлетината за избор на народни представители, когато е регистрирана за участие на двата вида избори“, уточни още шефката на ЦИК.

По думите й вероятно ще може да се гласува с една машина на двата вида избори, но все още няма решение на комисията. Тя допълни, че държавата държавата разполага с малко повече от 12 хиляди устройства за гласуване. 

Фирма, отговорна за машините, няма. Те са държавна собственост.

Обичайно изпълнител на дейностите, свързани с машинното гласуване, е „Сиела Норма“, тъй като само тя подава оферта в обявените ни обществени поръчки“.

ЦИК разполага със софтуер за избор на народни представители и ще трябва да се обърне сериозно внимание при изработването на електронни бюлетини. Това ще бъде предмет на договаряне с евентуалния изпълнител“, каза още тя. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button