ОБЩЕСТВО

Обигран брокер каза сега ли да купуваме имот, или да изчакаме

Да купувам сега имот или да изчакам? Мнението си по този въпрос дава известен в социалните мрежи брокер. Той е анализирал основните причини и случаи в които си заслужава да се закупи имот на сегашните цени. Групирал е причините, които са в подкрепа, че сега е моментът за покупка на жилище и такива, в които не е подходящо, пише Пловдив24.бг.

„Против“ покупка на жилище

„Ако гледаме на имота като на инвестиция, не е подходящо да се купува.

В момента цените са малко или много балонизирани. При този случай се предполага да закупим имот евтино и да го продадем с печалба. Не че сега няма такива сделки, но са голяма рядкост.

Същото се отнася и за схемата, в която купуваме имот и го отдаваме под наем чрез Airbnb или Booking. Тази практика беше много популярна преди няколко години, но тогава цените бяха други, а цените под наем бяха същите като днес.

Сега цените на имотите са по-високи, а цените, поради които се отдаваха под наем си останаха същите.“

„Много честа причина за покупка за имот е да ги има, заради децата. Точно в момента не е най-подходящият момента за това нещо.

Първо вие не знаете какво е в главите на децата и как ще се стекат обстоятелствата в следващите 15 години – може да отидат в чужбина и да не се върнат и жилището да си остане празно“.

„За“ покупка на жилище

„Една от основните причини е инфлацията. В монета тя е висока, а лихвата по депозитите в банките са ниски – между 0,3 и 0,7%. Инфлацията според НСИ е 4,5-4,9.

Казано на прост език – парите оставени в банка биват изядени от инфлацията, а когато те са достатъчно за покупката на недвижим имот, да, покупката на жилище в момента е оправдана, ако се притесняваме от инфлацията

 По-добре в имот, отколкото в банка. Недвижимият имот си остава една от предпочитаните инвестиции в България.“

„Много хора в момента живеят в момента под наем. Вместо обаче да си плащат наема, може да си плащат вноската по ипотеката, който някога ще стане твой. Наемите в момента не са много ниски и са доста близки са до вноската.“

„Друга причина е сравнителното лесно отпускане на кредити в момента. Банките в момента имат кредитна експанзия – 21% е ръстът  в ипотечното кредитиране. БНБ е декларирала, че това затегне това нещо.

Предполагам, че за в бъдеще доста трудно ще се отпускат кредити. В момента е лесно и подходящо. Ако ще задоволявате нужда или просто искате да защитите парите си от инфлацията, сега е добър момент. „

„Една от причините за теглене на кредит в момента е покупка на по-голямо жилище. Стига доходите да ви позволяват това, няма нищо лошо да смените местообитанието с нещо-по голямо“, допълва брокерът.

ПРОЧЕТИ

Back to top button