ИКОНОМИКА

Румънец с хвалбите си ядоса българите

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението , изразен в стандарти на покупателната способност, варира между 64% от средното за ЕС в най-изостаналата страна България и 240% в най-преуспялата финансово Люксембург.

Тази информация идва от бързите оценки на паритетите на покупателната способност и БВП за 2023 г., публикувани от Евростат.

 

През 2023 г. между страните от ЕС бяха регистрирани значителни разлики в БВП на глава от населението, изразен в стандартите на покупателната способност.

Люксембург и Ирландия имат най-високи нива (съответно 140% и 112% над средното за ЕС), доста пред Холандия (30% над средното за ЕС), Дания ( 28%) и Австрия ( 23%).

За разлика от тях България регистрира най-нисък БВП на глава от населението, с 36% под средното за ЕС, следвана от Гърция (-33%) и Латвия (-29%).

Под статията се изсипаха много интересни коментари на хора от различните страни.

Ето два коментара

„В България имаме сериозни проблеми с нивото на образование и критично мислене, което води до много некомпетентно и корумпирано правителство и много глупава фискална политика, която води до тъжната реалност да сме постоянно под средното ниво.“

„Най-ниският БВП на глава от населението в Европа е по-висок от средния за света. Като цяло България е по-богата от средното за света. Европа стои високо по отношение на качеството на живот въпреки най-новите развития.“

Ето и два коментара от румънци:

„Сякаш скъпата ми Румъния изпревари скъпата ми съседка Унгария. Беше само въпрос на време. Най-голямата икономика (Румъния) в Югоизточна Европа и втората в Източна Европа след Полша, ще влезе след 10-20 години в топ 10 в Европа.“

„Гордея се с моята страна Румъния като се има предвид, че през 1989 г., когато комунизмът свърши, бяхме по-бедни от днешна Северна Корея, много по-бедни от нашите съседи като България, Унгария, дори по-бедни от бивша Югославия.

Огромен напредък през последните 35 години, огромно развитие, моя красива страна!“

ПРОЧЕТИ

Back to top button