ИКОНОМИКА

Сложихме Германия в малки си джоб, екоминистърът Юлиан Попов изненада с тези думи

„Зелената икономика се движи уверено напред. За съжаление, в Европа не достатъчно уверено, което води до загуба на конкурентноспособност, като САЩ, Китай и т.н.

Зелената индустрия, зелените технологии и зелените партии нямат много общо помежду си. Трябва много ясно да различим новите технологии, които са чисти и ефективни и се движат напред“, това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на БНТ.

„Икономиката може да е ефективна и зелена или неефективна и мръсна. Между това трябва да избере и българската индустрия. Българската индустрия в много случаи е по-модерна и по-екологична, отколкото големите предприятия в Германия, например.

Това е така, защото при нас големите предприятия в много от случаите са продадени, съсипани и след това реновирани. Ние пазим природата заедно с тях. Това е бъдещето на развитието на индустрията“, подчерта екоминистърът.

„Аз съм един от хората, които са популяризирали и въвели идеята за енергия от вятъра. Предложението за изграждането на перки в Черно море е много добра, но не виждам сериозна перспектива за нея още поне десетилетие.

Технологията трябва да се развие още. Хората могат да са спокойни, че и туристи и риба ще има в Черно море. Процесът на одобряването на подобни инженерни съоръжения изисква много тежки процедури“, обясни министър Попов.

„Не се шегувах, че . Трябва да поставим въпроса не просто да запазим природата, а да я възстановим, защото сме нанесли много щети. Проектът за Перловската река също е част от това възстановяване.

Важно е да пазим и морското дъно. Той има освен биоразнообразие и безценна археология. Тя се съсипва от т. нар. тралене и ще вземем мерки в тази посока“, поясни министърът на околната среда и водите.

Всеки един сериозен политик живее и работи с оставката в джоба си. Важното е да се следва определена програма.

Ние направихме много по програмата си, има и допълнителни неща“, отговори министър Юлиян Попов на въпрос какво ще прави догодина. Той добави с усмивка: „Може да съм на брега на Перловската река“.

„Ще наблюдавам възстановяването на речната инфраструктура, в това число язовири, реки, езера“, каза още министър Попов.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button