ЛЮБОПИТНО

Урок по история: Знаете ли за голямата ни победа при Ришкия проход през 759 година?

Повечето от нас познаваме големите български победи над Византия. Те са свързани най-вече с нашите най-успешни владетели.

Въпреки това, има една голяма българска победа, която много често остава на заден план.

Причината е, че тя е постигната от много малко известен български владетел – хан Винех през 759 година.

Ето какво трябва да знаем за този български успех.

Константин Копроним и неговите походи срещу България

Знаем, че между Тервел и Кардам има поредица от ханове, които не оставят широка следа в нашата история. Поради тази причина и този период често е пренебрегван. Но въпреки вътрешните противоречия по това време, българската държава успява да се мобилизира в нужните моменти и да покаже своята сила.

В рамките на този период, начело на Византия е Константин Копроним (Лайнозвани в буквален превод). Между 756 и 775 година той успява да реализира цели 9 похода срещу българската държава. Въпреки някои успехи, които той има, те не успяват да сломят българската държавност.

Първи поход – 756 година

Тогава византийският император всъщност се налага да се защитава от българската атака, като разгромява българската войска при крепостта Бурдизон (около Лозенград) и е преименувано на Българофигон – тоест страхливите българи.

Втори поход – 756 година

Това води до смяна на управлението на България и начело идва хан Винех. Ромейският император се възползва от слабостта на българите и започва голяма офанзива по море и суша.

Достига до Маркели (Карнобат), където успява да разбие войската на Винех. Тази победа дава допълнително самочувствие на ромеите, като принуждава Винех да изпрати своите деца като заложиници в Цариград. Други проблеми спасяват българите от разгръщането на нова атака през следващата година, но тя така или иначе идва през 759 година.

Трети поход – Ключовата битка при Ришкия проход 759 година

Тук императорът се насочва към сърцето на страната – Североизточна България и столицата Плиска. Идеята е да се превземе най-сетне досадната българска държава. Минава през Ришкия проход, където хан Винех му устройва засада и постига голяма българска победа. На пръв поглед, повечето историци не обръщат внимание на тази победа, но тя е ключова. Ето защо:

  • Ключова победа за запазване на съществуването на България
  • Много жертви от страна на ромеите
  • Даване на възможност на възстановяване от поредица поражения
  • Има ефект върху следващите походи на Константин Копроним, който не смее да навлезе толкова навътре в България, тъй като очаква нова засада

Победата дава възможност на България да се измъкне поне временно от заплахата, която е надвиснала от страна на Византия. За изтощението на страната говори достатъчно факта, че Винех иска мирни преговори след победата си.

Смята се, че това е причината да бъде свален от престола, тъй като българските боляри го обвиняват, че не продължава с преследването на ромейската войска.

В заключение, следващите 6 похода на Константин Копроним също са сериозна заплаха за българската държава. Най- вече този от 768 година, с който успява да навлезе навътре в България, но отново бива отблъснат.

Това показва, че държавата ни е била на ръба да бъде превзета от Византия, но победата при Ришкия проход през 759 година дава време на страната ни да възстанови силите си и да оцелее в продължителните войни с империята.

ПРОЧЕТИ

Back to top button