ПОЛИТИКА

Христо Иванов си каза всичко за “древната професия“

Изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости. Ако на някой не му е ясно какъв е проблемът, той го направи съвършено ясно. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод думите на Делян Пеевски по-рано през деня.

„Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение (на регулаторите – бел.

ред.) и че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете формации, които носят отговорност за управлението – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт“, смята Иванов.

„Тъй като продължаваме да вярваме в това, че пътят е към преговори и вземане на решения, а не избори и предизборна кампания, няма да коментирам твърденията на г-н Пеевски. Нямам навика да влизам в това тип разкази от някакви срещи“, каза той.

„Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам в себе си в компромат и контактите със себе си в компромат, е по-древна от нашата. И аз не я упражнявам“, посочи той.

„Да, темата е регулаторите, да, темата е как ще бъде избран следващият главен прокурор, той да не бъде като главния прокурор, който беше избран по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал. Особено на фона на Нотариуса. Бих бил по-кротък. Но се надявам да се успокоят страстите“, коментира Христо Иванов.

„Никого не сме използвали, нито те нас са ни използвали, както през цялото време се интригантства. Свършили сме работа, която е полезна за страната. Въпросът е как тази работа да я превърнем в следващи стъпки“, увери той.

Относно твърдението, че иска да назначи Андрей Янкулов за главен прокурор, Иванов заяви: „Г-н Янкулов не ми е известно да ми е роднина. Изобщо не съм коментирал такива теми. Това ще бъде решение на бъдещия висш прокурорски съвет. Как ще изберем този съвет е много важна политическа тема. Но ако висшият прокурорски съвет избере някой с профила на г-н Янкулов. Защото ако някой с профила на г-н Янкулов беше главен прокурор, нямаше да има Нотариуса“.

„В този смисъл г-н Пеевски ми прави услуга с това, че ясно показва къде е проблемът“, добави той. 

„Не заслужава г-жа Габриел да бъде изтиквана напред да заема подобна позиция. Разговорът ни е очевидно с г-н Борисов. Надявам се да се успокоят страстите и да започнат разговорите по това, което сме започнали“, каза Иванов по отношение на отказа на Мария Габриел да подпише предложения от ПП-ДБ меморандум. 

„Ако нещо не им харесва, да кажат какво конкретно те предлагат в същото ниво на детайл – харесва ни, както казва Деси Атанасова, две трети за ГЕРБ и ДПС. Нали това беше тяхната оферта? Това не харесват. Там не си спомням някой да казва, че това е антиконституционно. Какво делкане е това? Беше готов г-н Пеевски да участва при тази оферта. Хайде да седнем да разговаряме сериозно и отговорно“, призова Иванов.

„Дори да отидем на избори, пак ще трябва да вземем тези решения. Пак ще трябва да почнем от тези текстове след изборите“, изтъкна той.

„Дали министър Йоловски ще бъде сменен или ще остане, ще зависи от неговите резултати. Такива не мен не ми е известно да има“, каза той по адрес на министъра на електронното управление. 

„Оценката за всички министри ще дойде от г-жа Габриел и акад. Денков. Продължаваме да очакваме тази оценка“, каза Иванов.

„Оставката на акад. Денков ще бъде подадена на 6 март. Това да не бъде гласувана е абсурден конституционен сценарий, който много трудно би бил обяснен политически. Очаквам да бъде гласувана“, посочи той.

ПРОЧЕТИ

Back to top button