ЗДРАВЕ

6 признака, че сте алергични към определен антибиотик

Испанските учени назоваха 6 характерни признака за алергия към антибиотици. Човешкото тяло понякога възприема тези лекарства като патогени, започвайки активно да се съпротивлява, а в този случай е по-добре да се консултирате с лекар.

Уртикарията, която се появява на кожата, може да бъде реакция на антибиотици. Доста често такива пациенти получават лек обрив, бързо зачервяване и силен сърбеж.

Ангиоедем, болестта на Куинке или силна уртикария е алергия към антибиотици, проявяваща се върху кожата. Но ако уртикарията засяга горния слой на кожата или епидермиса, отокът прониква в по-дълбоки слоеве като дермата, подкожната тъкан и лигавицата. Обикновено заболяването засяга очите и устните.

Алергичен ринит или сенна хрема е друг често срещан симптом. Жертвите му са изправени пред тежка хрема, кашлица и обилна лакримация.

Бронхоспазмът е състояние, при което мускулите на въздушните канали започват да се свиват, което ограничава потока на въздуха. Жертвата на бронхоспазъм има рефлекси в дишането, кашлица и болка в гърдите.

Най-сериозният и смъртоносен тип алергия към антибиотици е анафилактичният шок. Той причинява задушаване, замайване и хрипове, при дишане, а в този случай човек се нуждае от спешна медицинска помощ, без която той просто ще се задуши и умре.

В много редки случаи алергията към антибиотици провокира развитието на токсична епидермална некролиза. Изключително тежко състояние, при което кожата и лигавиците са покрити с кървави мехури и започват да пада кожа, разкриваща прясна плът./ Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button