ЗДРАВЕ

8200 крачки дневно – по-малък риск от болести

Ново изследване, базирано на данни от фитнес тракер, конкретизира разбирането ни за това колко крачки трябва да изминава човек всеки ден, за да опази здравето си. Проучването показва, че цел от 8200 крачки на ден значително намалява риска от хронични заболявания. Увеличаването на броя на стъпките и интензивността на ходенето е от полза за избягването на повечето от изследваните хронични заболявания, пише в своя статия сайтът medicalnewstoday.com.

Най-вероятно сте чували, че ходенето пеша е полезно за здравето, но често липсва консенсус относно това колко километра на ден е необходимо да се изминават, за да се постигнат ползи за здравето.

Например, известната цел от 10 000 крачки на ден е резултат от маркетинга на продукти през 60-те години на миналия век и не е резултат от медицински изследвания.

Но ново проучване на изследователи от Медицинския център на Университета „Вандербилт” в Нешвил, ТН, разглежда въпроса колко крачки трябва да прави човек всеки ден и какъв вид ходене е най-полезно, за да насърчи доброто си здраве. 

Използвайки данни от фитнес тракери, изследователите установили, че изминаването на 8200 крачки дневно е прагът, при който човек започва значително да намалява риска от развитието на различни хронични заболявания. Резултатите показват връзка между изминаването на 8200 крачки и намаления риск от затлъстяване, сънна апнея, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), депресивно разстройство, диабет, хипертония. 

Проучването установило също, че изминаването на още повече крачки продължава да увеличава ползите от ходенето за почти всяко изследвано здравословно състояние. Главният изследовател на проучването, д-р Евън Л. Бритън, доцент по медицина във „Вандербилт”, заяви: „За повечето състояния по-високият брой стъпки е по-добър.

За диабета и хипертонията обаче, наблюдавахме плато при около 8-9000 крачки на ден, над което нямаше очевидна полза. Това не означава, че хората, изложени на риск от хипертония и диабет, трябва да спрат да ходят, когато достигнат тези нива, защото има ползи от активността не само при тези две състояния.“

Епидемиологът по физическа активност и кинезиолог Аманда Палух, д-р, доцент в Масачузетския университет в Амхърст, която не е участвала в проучването, обясни: „Физическата активност, като ходенето, действа по множество механизми, въздействайки върху почти всяка клетка в тялото, за да се отрази благоприятно на здравето ни.

Ползите включват изграждане на по-здрави кости и мускули, управление на теглото, намаляване на хроничните възпаления, по-ниски нива на стрес и подобряване на силата и ефективността на нашето сърце и кръвоносни съдове. Тези ползи от ходенето водят до по-нисък риск от хронични заболявания, като сърдечносъдови и рак, и ни дават възможност да живеем по-дълго време в добро здраве.“

Изследователите са анализирали средно 4-годишни данни от 6042 участници, включени в проучването „All of Us“ на Националния институт по здравеопазване. Те са проследявали физическите си натоварвания, носейки гривни „Fitbit“, и са предоставили на изследователите достъп до електронните си здравни досиета. Участниците са извървявали средно по 7 731 крачки на ден.

Данните обхващат 5 991 662 дни на наблюдение и почти 50,6 милиарда стъпки. 73% от наблюдаваните са били жени, 84% – бели, а 71% са имали висше образование. Възрастта им е била от 41,5 до 67,6 години. Индексът на телесна маса на участниците в проучването е варирал от здравословно тегло до затлъстяване, като средната стойност на индекса на телесна маса е бил 28,1. 

„Това беше проучване от типа „донеси своето устройство“, което означава, че участниците в това проучване, които притежаваха устройство „Fitbit“, бяха поканени да споделят своите данни“, каза д-р Палух. – Поради това проучването включва само участници, които преди това са закупили „Fitbit“ и са носили устройството редовно, с данни за поне шест месеца. Извадката в това проучване е предимно от бели жени с висше образование, което е демографската група, склонна да закупи и носи редовно „Fitbit“.“ 

Д-р Дейвид Кътлър, лекар по семейна медицина в здравния център „Провидънс Сейнт Джон“ в Санта Моника, Калифорния, който също не е участвал в проучването, заяви: „Съществува и вероятност за пристрастие в проучването, тъй като в него са включени здрави хора, мотивирани да подобрят здравето си чрез закупуването на електронни устройства за проследяване на здравето, които спортуват повече и следователно, имат по-добри здравни резултати.

Проучването дава представа за тази специфична популация, но е донякъде ограничено в достигането на заключения за онези групи (мъже, хора със заседнал начин на живот, етнически малцинства, необразовани и т.н.), които не са включени в проучването. Успяхме да открием силни връзки с няколко хронични заболявания. Тогава е лесно да си представим, че относителната полза от повишаването на активността вероятно ще бъде по-голяма при по-заседналите пациенти, които имат по-висок начален риск от тези заболявания.“ 

Интензивността на стъпките обикновено се измерва с броя на стъпките, които човек прави в минута. Умерената интензивност е около 100 стъпки в минута, а интензивната – 130. Ако се интересувате от това да увеличите броя на ежедневните си крачки до 8200 крачки дневно, д-р Палух препоръчва да започнете с подходящи обувки и да си поставяте малки, постижими цели. „Започнете, като увеличите броя на крачките си с 500-1000 на ден и оттам-нататък вървете нагоре, като увеличавате целта си на всеки 1-2 седмици“, казва тя. 

Освен това започнете с ходене с по-ниска интензивност и когато се почувствате по-комфортно в продължение на седмици, постепенно увеличете темпото до умерена интензивност, при която сърдечният ви ритъм е леко повишен. И като важно напомняне, д-р Кътлър и други експерти препоръчват да направите упражнения за разтягане, преди да тръгнете на разходка.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button