ПОЛИТИКА

А ако не беше Пеевски да припомня на властта, че сме част от ЕС и санкциите срещу Русия?

От понеделник вечерта в България трябва да заработи фактическа забрана за влизане в страната на автомобили с руска регистрация. Реално решението за забраната е взето от ЕС като част от санкциите срещу Русия и надлежно изпратено до България преди над две седмици.

До прилагането на мярката обаче се стига не защото българските власти са решили да спазят евродирективата, а след като в неделя народният представител от ДПС Делян Пеевски настоя за незабавно въвеждане на забраната за влизането през границата на България на автомобили с руска регистрация.

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души, като няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попадат в обхвата на митническите кодове.

Според нормативната уредба, за да бъде приведена в действие у нас, е нужно просто министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и митниците да приложат изпратената преди повече от две седмици нотификация от Европейската комисия.

Наложи се обаче Пеевски да обърне внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК във връзка със сигурността на границите на България като европейска държава са от ключово значение за присъединяването на страната към Шенгенското пространство. В следствие на санкциите, цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

От бързите и адекватни действия на правителството по отношение на изпълнението на изискванията за присъединяването на България към Шенген зависи до края на годината това да е факт, напомни Делян Пеевски.

Така се стигна до понеделник, когато пред националната телевизия шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов обяви, че забраната ще влезе в сила още днес.

“Сигурен съм, че до края на деня забраната за влизане на автомобили с руска регистрация ще почне да действа и на територията на България, заяви пред БНТ директорът на „Гранична полиция“, като подчерта, че ограничението работи за товарните автомобили от няколко месеца.

Всъщност казусът със забраната за влизане в страната на коли с руска регистрация показва два много ясни факта.

Първо – за да не криви страната ни от евроатлантическия си път, явно е нужно ДПС и в частност Делян Пеевски да напомнят на властта да си върши работата и да спазва партньорските ни договорености с ЕС и НАТО. Вече неколкократно се случи теми, свързани с войната на Русия в Украйна, удобно да бъдат „забравяни“ от властта.

Или дори да се действа в полза на руския интерес, както беше в случая с дерогацията за внос на руски петрол и развалянето на концесията на пристанище „Росенец“ на Лукойл. В тези случаи категоричната намеса на ДПС и Пеевски ясно напомни на евроатлантическото мнозинство, че националният интерес и този на ЕС не могат да бъдат игнорирани заради безотговорност на институциите.

И тук се откроява вторият факт – явно гарантът за евроатлантическата политика у нас е именно Движението, което впрочем играе тази роля още от началото на 90-те и продължава да го прави. Действията на Делян Пеевски са поредно доказателство в тази насока.

От сформирането на управленската „сглобка“, депутатът от движението, който се превърна в постоянен източник за медиите какви преговори текат в стаите на властта, не един или два пъти е припомнял на управляващите, че България има ясно заявена геополитическа позиция. И затова всеки път теми като даването на помощ за Украйна и прилагането на европейските санкции срещу агресора, се налага да бъдат припомняни от Пеевски на властта.

За да станат факт. Тук идва въпросът защо изобщо се налага някой да напомня на изпълнителната власт за мерките на ЕС срещу Русия заради инвазията й в Украйна и какво щеше да се случва с прилагането им, ако не беше категоричната позиция на Пеевски и ДПС по тези въпроси. Нищо чудно да продължавахме да живеем във времена, в които властта говори за „специална военна операция“ в Украйна и се пращат оръжия на Киев, но на тъмно, през посредници и срещу солидно заплащане.

Какво обхваща забраната?

Забраната за допускане на моторни превозни средства регистрирани в Русия на територията на ЕС придоби актуалност с публикуван документ на 8 септември от страна на Европейската Комисия. Става ясно, че не се допускат на територията на ЕС МПС-та, които се използват за лични и търговски цели. В противен случай, държавите-членки на ЕС имат правото да конфискуват тези автомобили. Литва, Латвия, Естония, Финландия и Полша са сред първите държави, които прилагат забраната.

Защо темата придоби актуалност? Всъщност тя е част от 11-тия пакет от санкции, който предвижда забраната за внос на “луксозни” коли в ЕС (на стойност над 50 000€). В следствие на новия пакет санкции, ЕК актуализира на 8 септември рубриката “често задавани въпроси” на сайта си с информация, пораждаща допълнителни въпроси – какво се случва с МПС-та, които са с руска регистрация и са вече на територията на ЕС.

Euroactiv обръща внимание на въпроса, че в България има над 300 000 руски граждани, които са си купили имоти на територията на страната и съответно ползват МПС-та с руски регистрационни номера. Говорителят на ЕК – Даниел Феррие отговаря на този въпрос по следния начин – държавите-членки трябва стриктно да спазват тази забрана, даже и да не става въпрос за “внос” на МПС-та. Забраната важи за пресичането на границите на ЕС даже с туристическа цел или за краткосрочно пребиваване, като засяга не само автомобили, но и стоки.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button