ИКОНОМИКА

Агенция “Фич“ прогнозира нещо ужасно за европейската икономика

Рейтинговата агенция „Фич’“ (Fitch Ratings) представи в четвъртък най-новия си доклад, според който еврозоната вероятно ще навлезе в рецесия през втората половина на 2022 г. в резултат на скока на енергийните цени, особено на природния газ, и заради спирането на трансфера на тази важна суровина от Русия.

„Фич“ прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще намалее през 2023 г. с между 1,5 и 2%, в Германия – с 3% и в Италия – с 2,5 процентни пункта

„Икономическата уязвимост при спиране на доставките на газ по руските тръбопроводи все още е много висока въпреки неотдавнашните агресивни усилия за диверсификация на източниците на внос, особено на втечнен природен газ“, се посочва в доклада, с което „Фич“ засили своята оценка, направена през юни.

От друга страна, рейтинговата агенция прогнозира, че „икономическото въздействие на газовия шок трябва да отслабне рязко през 2024 г., тъй като производствените структури и моделите на потребление ще се адаптират и новите инфраструктурни съоръжения за внос на газ ще влязат в експлоатация“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button