СВЯТ

Агенти на “Мосад“ и АИЗЕ на потопената от торнадо лодка в езерото Маджоре

Лодката за развлекателни пътувания по езерото Маджоре, която торнадо обърна и потопи привечер в неделя, вземайки четири жертви, е била наета от действащи служители на израелското разузнаване “Мосад” и на службата за външно разузнаване на въоръжените сили на Италия “АИЗЕ”, пише “Труд”.

Двама от удавилите се разузнавачи са били точно нейни служители – 62-годишният Клаудио Аланци и 53-годишната Тициана Барноби. Третата жертва е агентът на “Мосад” Шимони Ерес, а четвъртата – рускинята Аня Божкова, която е била съпруга на собственика на плавателния съд и негов кормчия Клаудио Карминати.

Останалите 17 души са се спасили с плуване до брега или са били качени на борда на притекли се на помощ скутери и моторници.

В разкритията си за пасажерите на потопената на 15 м лодка най-тиражираните на Апенините вестници “Република”, “Кориере дела сера” и “Стампа” потърсиха във вчера отговор на въпроса какво са правили на езерото Маджоре двайсетимата топразузнавачи.

Официалната версия е, че те били стари бойни другари и се били събрали да честват кръгла годишнина на израелски колега, като били избрали неделния ден за разходка и купон по водите на прочутото в цял свят райско кътче в полите на Алпите. И няколко часа преди жестокия инцидент дружината се веселила яко в луксозен ресторант на крайбрежното градче Вербания, където всички похапнали на корем спагети с трюфели и пийнали подобаващо от прочутия местен червен елексир “Барбареско”.

Но цитираните всекидневници загатват, че групата разузнавачи може би е била в района със специална мисия и само използвала неделния ден за разтуха.

Според “Република” веднага след като били разпитани в неделя вечерта от карабинерите в близкия град Варезе, оцелелите агенти духнали яко дим от служебните квартири в района, където се подвизавали. При това без да оставят каквито и да било следи, прибирайки дори болничната документация с имената им, като израелците били натоварени на първия самолет за Тел Авив още в понеделник сутринта. Тоест това са известни от шпионските романи прийоми на поведение, които според в. “Република” навяват на мисълта, че целта на сбирката не е била само честването на рожден ден.

По-конкретен в разследването си е в. “Кориере дела сера”, който обясни, че групата от служители на “Мосад” и “АИЗЕ” се била събрала през миналата седмица в Милано за обмен на информация и документи, планиране на съвместни операции и т. н. И тъй като гостите от Израел изпуснали в петък самолета си за дома, решили да останат да се повеселят с италианските колеги през уикенда на езерото Маджоре. Още повече, че там домакините имали много свой човек, който разполагал с малко корабче за развлечения и разходка.

Според миланския всекидневник той е цитираният по-горе Клаудио Карминати и, както пишат репортерите Андреа Гали и Андреа Камурани, името му и самият инцидент били обвити в “мистерии”. Първата от тях е, че Карминати знаел перфектно български, най-вероятно защото е работил в София със специални задачи, но под прикритието на бизнесмен.

Говорел прекрасно и френски, тъй като се бил подвизавал служебно и отвъд Алпите. Освен това в езерото Маджоре той карал лодката си по маршрут, използван обикновено от службите при техни си работи. За трета “мистерия” Гали и Камурани смятат факта, че собственикът и кормчия на потопената лодка бил регистрирал само преди месец отдалата я под наем фирма за развлечения “Love Lake”.

Вероятната причина за потъването на плавателния съд е неговото претоварване. Според разрешителното лодката била за максимум 15 пасажери, докато в неделя те са били 21, плюс двама души екипаж.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������