ОБЩЕСТВО

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ значително изпреварва пратията на Кирил Петков

схема Алфа Рисърч

Според проучването на Алфа Рисърч ГЕРБ изпреварва партията на Кирил Петков с почти шест процента.  Това показва изследване на социологическа агенция „Алфа рисърч“ от периода 27 август – 2 септември 2022г. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна и е реализирано със собствени средства. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица, предаде Нова тв.

След ГЕРБ и ПП се нареждат ДПС – 10,9%, БСП – 9,8%, „Възраждане“ – 9,5%, „Демократична България“ – 7,5%, „Български възход“ – 4,2%. На ръба е ИТН с 3,9%.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стартира кампанията с 21.6% положителни оценки и 55.5% отрицателни. Съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев само за два месеца бележат рязък спад в личните си рейтинги. С  доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те значително стесняват електоралното си влияние в сравнение с миналата година, а недоверието им достига 55-56 на сто, показва анализът на „Алфа рисърч“ на резултатите от допитването. Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата доскоро коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като лидерът на ДБ е единственият с по-ниски нива на неодобрение (49%). Всеобщото недоверие към политическата класа обхваща както неучаствалия все още на избори и доскоро с висок позитивен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), така и най-шумният опозиционен лидер К. Костадинов (13%:57%).  В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11% : 61%).

От тенденцията на спад е засегнат и президентът Румен Радев, сочат данните на „Алфа рисърч“. В сравнение с юни положителните оценки за дейността му намаляват с 5 процентни пункта, а отрицателните се увеличават с 3. Така, към момента, ножицата между положителни и отрицателни оценки (38%:33%) силно се затваря.

Българското общество е поляризирано по редица теми, а в настоящите избори и по ключовата – „около коя партия е най-вероятно да се сформира управленска алтернатива?“ 26.4% са на мнение, че е по-вероятно да се сформира управление около ГЕРБ, 24.2% – около Продължаваме промяната. Едва 5% смятат, че е възможна коалиция между тях. Най-голяма част, 44% не могат да преценят. Тези хора са най-склонни да не гласуват и ако никой не ги убеди, че може да сформира работещо правителство, най-вероятно няма и да отидат до урните, покачва още проучването на „Алфа рисърч“.

Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем  от всеки десет българи, участвали в проучването, са – инфлация (88,6%), цени на енергоносителите (85,7%), здравеопазване (83,1%). Войната между Русия и Украйна и корупцията са посочени от около две трети от анкетираните. Следват екологичните проблеми, свързани със състоянието на язовири, водоеми и пр., както и нелегалната емиграция, които отново застанаха във фокуса на общественото внимание покрай трагичните инциденти в последните седмици и вълнуват две трети от анкетираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими проблема се допълва от състоянието на пътищата, особено на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

Изследването на социологическа агенция „Алфа рисърч“ е от периода 27 август – 2 септември 2022г. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна и е реализирано със собствени средства. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

ПРОЧЕТИ

Back to top button