ИКОНОМИКА

Алибегов: Плащаме три пъти по-висок ток, изнемогваме

Бизнесът изнемогва на сметките за ток, които скачат всеки месец. В заведението на Ричард Алибегов за последните месеци са се увеличили повече от 3 пъти.

„Този обект е много голям, сметките му бяха около 20 хил. лева на месец, а сега са над 38 хил.

след компенсациите. Ние няма по какъв начин да се ограничим, защото няма как да включим котлоните в кухнята, когато си поръчате и няма как да изгасим лампите в заведението“, коментира Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Тенденцията за увеличението на цената на електричеството ще продължава, докато не се успокоят пазарите и има устойчивост на синьото гориво, казват от Българския енергиен форум. Според тях България трябва да настоява за промяна в начина на формиране на цената на електричеството, за да се постигне стабилност на пазара.

„Когато се отвърже цената на електрическата енергия от цената на газа, ще се получи едно успокоение на цените на тока. Средно погледнато в микса на ел. енергията преобладават други източници и тяхната цена няма да води до такива цени, които наблюдаваме в момента“, поясни Антон Иванов от Българския енергиен форум.

Заради тенденцията за повишаване на цената на електроенергията все повече заведения затварят, споделят от бранша.

„На фона на милиардите компенсации, които са недостатъчни за бизнеса в момента, защото имаме компенсации, но плащаме три пъти по-висок ток“, заяви Алибегов.

Според експертите страната ни трябва да търси по-широкомащабни мерки, а не само чрез компенсации, защото те вече не успяват да намалят този натиск.

ПРОЧЕТИ

Back to top button