ИКОНОМИКА

Анализ: Проклятието на слабото евро

В Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт следят с тревога обезценяването на еврото. През тези дни общата европейска валута достигна най-ниската си стойност от 20 години насам, пише „Труд“.

От началото на годината тя е поевтиняла с 14 процента спрямо щатския долар. Но може да стане и още по-лошо: експерти смятат, че еврото дългосрочно ще се задържи под един долар.

Американски банки, например Морган Стенли, очакват поне до края на тази година курсът да се задържи на 1 евро за 0,99 щатски долара.

Германците ще трябва да бъркат по-дълбоко в джоба си най-вече на бензиностанциите, както и по отношение на енергията за отоплението на домовете си. Причината: суровините, например петролът, се търгуват с долари. Това се видя още през първата половина от годината, когато цената на петрола скочи с 21 процента в долари и с 38 процента в евро.

Слабото евро допълнително засилва инфлационния натиск. А това увеличава разходите на германските домакинства, казва Филип Форндран от фирмата за управление на активи Flossbach von Storch.

В случая дори и германската икономика не помага много на еврото. Вярно е, че германският износ поевтинява, но от друга страна фирмите трябва да купуват по-скъпи промишлени суровини и енергия. Вносната инфлация в момента напълно „убива“ предимствата на силния експорт, гласи оценката на DZ Bank. В този смисъл слабото евро в момента представлява „повече проклятие, отколкото благословия, и допълнително помпа инфлацията“, коментират експертите на банката.

Два фактора в момента работят за силния долар и слабото евро: разликата в лихвените проценти в САЩ и Европа и войната в Украйна. Американският Федерален резерв на няколко пъти вече повиши основните лихвени проценти, които в момента са между 2,25 и 2,5 процента. ЕЦБ пък само веднъж вдигна лихвата – с 0,5 процентни пункта.

Войната в Украйна хвърли в хаос енергийните пазари, от което обаче страдат най-вече европейските държави. Недостигът на природен газ удря Европа много по-тежко от САЩ. Еврозоната, но също и Германия могат през втората половина от тази година да изпаднат в рецесия. И в този смисъл слабото евро е израз на опасността от рецесия. А тъкмо в кризисни времена се търсят повече от всякога сигурни пристанища, каквото е бил и си остава щатският долар.

ПРОЧЕТИ

Back to top button