ПОЛИТИКА

Ангел Найденов огласи какво скандално нещо се случва на границата ни

„На фона на войната в Украйна, пандемичната Ковид криза и инфлацията, темата с бежанците остана на заден план. Но нито бежанците са намалели, нито рисковете за сигурността са намалели.

И по трите основни маршрута към Европа има увеличение още от м.г. Нивата наближават предпандемичната 2019 г.

 Предишното правителство неглижира опазването и контрола на югоизточната ни граница“.

Това коментира бившият военен министър Ангел Найденов в предаването „Денят ON AIR“.

В Центъра за изследване на отбраната и сигурността следят проблема с мигрантския поток не само към България, но и към Европа. Найденов цитира данни, според които за 5 месеца са предотвратени 35 000 опита за нелегално преминаване – средно по 330 на денонощие. Към момента има 7500 заловени бежанци, около 800 на вход, 1000 на изход и 5700 във вътрешността на страната. 

„Това са нива два пъти по-високи от миналата година. Това трябваше да даде основания за по-бърза реакция от страна на държавата. Границата е пробита, не се поддържа в изправност. 

Техническите системи, сред които сензорни термовизьори, в една част не работят. Дадени са милиони за високопроходими автомобили за граничните патрули, но трудно можем да ги видим като придвижване. Мерките, които виждаме сега, са закъснели. По отношение на бежанците имаме пробив в националната сигурност“, заяви Найденов пред Bulgaria ON AIR. 

Той е категоричен, че има хора от МВР, които покровителстват каналите за нелегални мигранти. И вероятно най-голяма част от тях са в системата на „Гранична полиция“.

„Знае се кога в коя част по границите ще бъде изключен токът, за да не работят охранителните системи, знае се където е трябвало да бъде изсечена растителността, за да не пречи на наблюдението, а не е направено“, посочи бившият военен министър.

Той посочи как как охраната може да бъде ефективна.

„Когато говорим за възпрепятстващото съоръжение, сама по себе си оградата не може да спре бежанците. Дори по границата на САЩ с Мексико има опити за преодоляване. То е част от една комплексна система, която включва както съоръжението, така и системите за наблюдение в дълбочина от 3 км от граничната бразда. Граничарите могат да видят приближаващи групи и да има реакция с високотехнологичните автомобили“, каза Найденов.

Той коментира и новата фаза на войната в Украйна. По думите му от ключово значение е контраофанзивата на украинските части в Херсонска област.

„Украинските войски изземват инициативата, това е първият от новите моменти. Херсон е град със стратегическо значение, първият голям град завзет от руските части. Той осигурява сухопътен достъп до Крим, от там минава и най-големият водоснабдителен канал за Херсон“, уточни военният експерт.

Като ключов момент посочи също атаките срещу летища, бойната авиация на черноморския флот на територията на Крим.

„Никой не може да се чувства недосегаем и в безопасност. Важен момент е и войната на дроновете – Русия получава стотици дронове от Иран, които могат да носят прецизни бомби, дронове камикадзе, които сами по себе си могат да бъдат крилати ракети. А Украйна получава 800 малки дронове от Тайван, и други микродронове за видео наблюдение“, поясни Ангел Найденов. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button