ПОЛИТИКА

Асен Василев подкрепя взимането на нов заем, а бизнесът се развивал много добре

Принципно идеята на служебното правителство да изтегли нов заем е смислена, тъй като има голям падеж и трябва да върнем голям заем през март месец догодина. При условие, че този заем се изтегли сега, лихвите ще са по-ниски отколкото догодина, допълни той и подчерта, че ако заемът се тегли с такава цел – това е напълно разумно. Това коментира във Велико Търново бившият министър на финансите Асен Василев.

По думите му икономиката в държавата не предполага настъпване на финансов апокалипсис, а бизнесът в България е подготвен за промените и новите логистични потоци във финансовата карта на света.

Според Василев българският бизнес печели много добре от това, което става на европейските пазари. Самите предприемачи признават, че електроенергията у нас е най-евтина в цяла Европа, което им дава конкурентно предимство.

На макро ниво печалбите на българския бизнес за първата половина на тази година спрямо същия период миналата година са се повишили с 42 процента след отчисленията. В някои от случаите печалбата е била 100-процентова, каза бившият финансов министър.

„Лошата новина за бизнеса е, че за следващата година сме заложили минималната работна заплата да бъде 50 процента от средната, което към текущите данни означава да се качи до към 860- 870 лева от първи януари“, каза той.

Това ще доведе до покачване на заплатите и пенсиите, а цените ще вървят към средноевропейските. По думите му няма как да станем средноевропейска държава, ако държим заплатите и пенсиите ниски, те трябва да се движат изпреварващо спрямо увеличението на цените.

Според него при задържане на цената на елекроенергията на текущите нива, бизнесът ще може да си позволи допълнителните печалби да започнат да стигат до работниците. По думите му през първата половина на годината заявените чуждестранни инвестиции са били от порядъка на 700 милиона евро. „Чуждестранните инвестиции са измерител, но също толкова важно е какво се случва с инвестициите на българския бизнес“, каза Василев.

Той посочи, че има голям ръст на промишленото производство и ръст от 5 процента на брутния вътрешен продукт в няколко основни сфери – машиностроенето, производството на авточасти, леката промишленост и енергетиката.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button