ИКОНОМИКА

Българите движат яко търговията в Одрин, но местните занаятчии масово се оплакват

Невиждана вълна от търговци от цяла Турция заля най-обичания и предпочитан град от българите – Одрин. Интересът е именно заради нашенците, които последното десетилетие е основният клиент и турист в граничните турски населени места, пише Флагман бг. 

Председателят на Сдружението на камарите на занаятчиите и търговците в Одрин (СКЗТО) Кемал Джингьоз споделя, че откакто южната ни съседка премахна паспортите за българските граждани, туристопотокът е още по-интензивен.

Това създавало впечатление на занаятчиите от вътрешността на страната, че колегите им в Одрин печелят много добре.

Според Джингьоз това не било съвсем така, отбелязва местният сайт edirnesonhaber.com.

„Идват тук и искат да наемат помещенията, които се отдават под наем. А те никак не са малко. Не е така, както изглежда отстрани.

Според вас, ако всичко беше цъфнало и вързало, щеше ли да има празни помещения. Ако той прави пари, защо ще отстъпи мястото си? Щом е затворил обекта си, значи не може да се справи с разходите. 

Българите масово пазаруват храна или маркови стоки

Кемал Джингьоз отбелязва, че българите, които посещават Одрин и другите турски градове, купуват основно хранителни продукти и препарати, но най-вече пазаруват в големи маркови магазини. 

„Отидете и вижте колко обувки купува българинът от магазина за обувки. Или колко купува от продавача на ризи. Всички предпочитат марковите магазини.

Най-облагодетелствани от българите тук са търговците, които продават хранителни стоки. Ако кажем, че всеки бизнес в Одрин печели от българи, ще сбъркаме.

Точно затова казвам, че нещата не са такива, каквито изглеждат отвън. Това е причината и за големия брой обекти, които се отдават под наем“, завърши председателят на СКЗТО.
 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button