ОБЩЕСТВО

Български търговци в Китай: Търговията няма да се възстанови в предишния си обем. Цените за Коледа ще се вдигнат

Пиксабей

Автор: Асен Велинов, адвокат от Калифорния предава за Интернет от Шанхай, където се намира

През последните седмици Шанхай на няколко пъти обяви поредни дни с нулево ниво на COVID и успех на започналите през март мерки – последвани от нови (единични) случаи и нови, таргетирани мерки и локализирани локдауни, масови тестове и промени в изискванията за достъп до обществени места. Мерките са като кубчета лего – и ако най-общата мярка е всичките жители на града да си правят поне един тест на всеки седем дни, повечето обществени места изискват негативни резултати от PCR тест от последните най-много 72 часа, но пък някои учреждения и компании изискват негативни резултати от последните 48 или 24 часа за достъп. Спорадично, но често, жилищни комплекси и квартали изискват задължителен тест на дадена дата. 

Ако това звучи объркващо, така е.

Шест месеца след началото на този етап пандемията, ограниченията са едновременно ежедневна реалност, но й източник на досадни изненади, откази за достъп и търсене на тестов център в последния момент (те наистина са много, но имат различно, и променливо работно време, като само някои болници предлагат 24 часови тестови центрове).

Има постепенни положителни промени – например резултатите вече са валидни от момента, в който излизат в системата, а не както досега – от момента на вземането на пробата (което намаляваше периода на валидност с няколко, често 8 – 12 часа). Системата показва вече резултати само за последните няколко седмици – за да се намали риска от дискриминация (от хотели и работодатели например), в случай на предишни положителни резултати, дните на задължителна централна карантина при пристигане в Китай вече са седем, а не 14, задължителната карантина при пътуване в страната отпадна – но много несигурност остава. Тези, с положителен резултат, дори и без симптоми, все още подлежат на задължителна централна карантина – както й близките им контакти. Следващото ниво контакти – контактите на близките контакти, съседите на тествалите позитивно, посетителите на обществени места по едно и също време с тях, подлежат на поне един тест, а често и на поне два дни карантина в домашни условия. 

През това лято, най-горещото за Китай в последните 150 години, премина във внимателно планиране, проверки на кодове – но все пак относителна нормалност за повечето в Шанхай. На този етап, непредвидимостта на това какво може да случи е най-неприятна – посещението на супермаркет няколко минути след т.нар. “близък контакт” може да доведе до пълна промяна на плановете за следващите дни, а нормалната околоградска активност на всеки с положителна проба (или близък негов контакт), до проследявана и тестване на десетки хиляди.

Едно от най-“интересните” неща относно пандемията в Шанхай и преживяванията по време и в резултат на локдауните, е че трудно може да се намерят две подобни истории – местните вариации са толкова много и толкова различни, че преживяването е споделено само на макро ниво.

Още по-различни са нещата из Китай – въпреки, че останалите градове получават по-малко внимание, и в местните, и в международните медии.

Кошмарна ваканция в Хайнан – така нарече Shanghai Daily случилото се на много китайци (и шанхайци) гладни за пътувания по време на почивката им на тропическия южен китайски остров. Той не е традиционна лятна дестинация, но тази година поради трудностите да се пътува международно, много китайци го избраха въпреки летните жеги. 

Огнище на COVID – според медиите дължащо се на “нелегални” срещи на рибари в открито море – за размяна на улова. Бързият локдаун и налагането на мерки за контрол хванаха много туристи напълно неподготвени – без възможност да си тръгнат, но и без лесни опции да удължат престоя си или да планират краят му. Организираха се допълнителни полети (но част от тях на значително по-високи от обичайните цени), и в първите дни завръщащите се от Хайнан подлежаха на задължителна централна карантина.

Колко това ще “охлади” желанието да се пътува, остава да разберем. Много училища. детски градини, университети и компании строго “препоръчват” да не се пътува извън съответните градове. Също остава да се разберем как това ще се съчетае с все пак обезкуражаващо бавния, но все пак явен тренд към разхлабване на мерките и отваряне на Китай – за първи път от 2020 например ще е възможно за някои международни студенти да пътуват до Китай.

Друг, свързан с COVID епизод от последните седмици, пък застраши … Коледа.

Един по-малко познат град в Китай, ИУ (Yiwu), е ключов център за световната търговия, и е тясно свързван с Коледните празници по света. Китай произвежда почти 60% от всички играчки в света, и конкретно град ИУ – почти 70% от свързаните с Коледните празници украси и продукти.

Преди пандемията, стоки произведени в ИУ, след сделки сключени в многото пазари и шоуруми се изнасяха до над 200 държави и региони, и над 560,000 чуждестранни бизнесмени посещаваха града, като постоянното чуждестранно население на града според медиите е наброявало поне 15,000 от поне 100 държави. 

Възможно е във всеки дом да има нещо произведено в, или свързано с, ИУ – освен коледни декорации и пластмасови елхи, стоки за бита, аксесоари, пластмасови изделия, украшения и декорации, играчки, стоки от типа As Seen on TV/ WS Teleshop/ Всичко за 1 лев – и мнoго други.

След като в последните години различните рестрикции направиха невъзможни много семейни събирания, наш бизнесмен, базиран в ИУ отговаря – застрашава ли COVID коледа по нов начин, и как се отрази скорошния около едноседмичен локдаун на бизнеса, както и за промените в последните години. Въпреки, че през август поръчки са често довършени и вече се изпращат, източници споменават значителни сътресения – невъзможност да бъдат довършени много поръчки, и невъзможност да бъдат изпратени довършените.

Локдаунът в ИУ беше в средата на август. Властите обявиха спиране на повечето дейности, ограничения, ограничаване на движението в града, задължителни тестове, спиране на производството – освен за фабрики в сферата на стоките от първа необходимост и медицинските изделия, или със затворен цикъл на производство (т.е. никой не напуска работното си място) и специално разрешение. 

Галин Георгиев е от Варна и е базиран в ИУ от около 13 години. Занимава се с внос и износ, и е един от водещите търговци между България и Китай в няколко сфери. Бизнесът му, свързан с износ през годините е включвал всякакъв тип стоки за бита, електроника, компютърни аксесоари, до машини за селското стопанство, както и типичните за град ИУ играчки и коледни стоки. Вносът му към Китай също е разнообразен, но е познат най-вече като водещ вносител на български вина и твърд алкохол в Китай. 

Неговите локация, контакти и опит му дават уникален поглед към това какво се случва с малкия и средния бизнес, с търговията, и възможност да наблюдава икономическите процеси още р зародш.

С него разговаря Галена Славова:

Как изглеждаше бизнесът Ви преди COVID?

Бизнесът беше нормален: чести посещения на международни търговци, пазари, поръчки, поръчване на стоки, логистика, сервиз по складовете, инспекции и подобни. 

Освен пазари и шоуруми в ИУ имаше и много фабрики, по-малки до средни по големина, които работеха усилено, навсякъде малките фабрики работеха на пълен капацитет. Сега всичко това е почти на нула, като много от фабриките затвориха напълно.

Фабриките обаче не затвориха заради пандемията – още година преди началото на пандемията, фабриките започнаха да затварят по една или друга причина, беше се чуло, че около 30 000 работници са останали без работа и са си заминали от ИУ към родните места. В момента няма никакви работници на местния пазар на труда – нито за фабрики, нито за офиси. Търсим с месеци подходящи кандидати, но хората постоянно си тръгват от ИУ и не се връщат. 

Представителства на чуждите логистични фирми в ИУ също затвориха напълно офисите си – от една страна заради ограниченията за COVID никакви чуждестранни търговци не могат да идват, но от друга страна и няма вече работа за толкова логистични фирми.

Какъв беше обема на Вашия бизнес с България, и какъв е сега?

Преди пандемията, обемът достигаше и до 200 контейнера за износ за България. За сравнение – за 2021 изпратихме 60, а тази година очакваме да не бъдат повече от 40.  От над 30 постоянни клиенти от България, тази година само двама правят поръчки. Преди пандемията изпращахме по около 20 контейнера с новогодишна и коледна стока, а тази година няма дори и един кашон с поръчки за Коледа. 

Виждате ли възможности за подобряване на ситуацията, за възползване от кризата?

За съжаление няма в дадената ситуация никакви варианти за радикално поправяне на ситуацията и възстановяване на предишните обеми и разнообразие на търговията. Самите китайски предприемачи често ни питат „Какво да правим, дали има някакъв шанс с това което имаме да се възстанови бизнеса?”

Проблема е, че при стагнацията предизвикана от COVID мерките, извън границите на Китай се отвориха възможности за бизнеса, и много производства определено се развиват извън Китай вече.

Ключов проблем, е че по абсолютно никакъв начин клиентите не могат да бъдат защитени от неизпълнение на поръчките. Градските власти не се интересуват от защита на интересите на клиентите и увеличаването им, а по-скоро наблягат на рекламни офанзиви, които да отчитат шумно и по медиите успехи, без да става дума за реални резултати. 

Проблемите които ескалират реалното влошаване на обстановката обаче не породени само от мерките във връзка с COVID (затваряне/локдауни/ограничение на движението); в някакъв смисъл има и финансови пречки пред бизнеса – от началото на COVID започна блокиране на фирмени сметки без предупреждение и обяснение, почти всички фирми в ИУ вече имат поне по една блокирана сметка без предизвестие и обяснение защо, и без срок за разблокиране. Много често това са сметките с оборотни капитали на фирмите, за заплащане на аванси по покупки и транспорт. Местната управа е сложила ‘чадър’ по медиите за оповестяване на тази информация. От скоро (април) тенденцията премина и в блокиране не само на фирмени, но и на лични сметки (влогове).

Случва ли се диверсификация на търговията при тези условия – къде пренасочват поръчките си Ваши клиенти и познати?

Диверсификацията вече е факт: повечето бивши клиенти вече не търсят стоки от Китай: заместиха ги същите производства в Турция, Словакия, Полша, Италия, Иран и други подобни.

Въпросът, който световните медии зададоха след обявяването на локдауна в ИУ – възможна ли е Коледа без функциониращо ИУ – и ще има ли Коледа тази година?

Ще има недостиг на стоки, и на тези които са налични, ще вдигнат цените поне тройно. От друга страна има търговци, които от предишни години не са успели да си продадат стоките, но те също ще вдигнат цените и ще продадат което им е останало. От трета страна някои стоки са се изчерпали, няма производство, и дори и да има търсене – те ще изчезнат от пазара.

Какви мерки вземат местните власти за възстановяване на бизнеса?

Смятам, че инициативите им са само с рекламна цел, реално имитират развитие, а няма да се постигне резултат. В условията на сегашната икономическа ситуация, никой от купувачите не желае да затваря оборотни пари и да чака по няколко месеца евентуално да му се осигури стоката. Купувачите на  артикули от ИУ са малки и средни търговци и по-скоро ще си набавят стоката от другаде. 

Така рекламираните чартърни полети с търговци (няколко подобни полета бяха обявени, с цел рестарт на поръчките и бизнеса), пак са само за реклама – пътуват срещу заплащане основно пакистански бизнесмени, които се снимат после в рекламни спотове все едно купуват стоки за Коледа или фигурки за католическа украса! Няма нито един чартърен полет от реални страни-купувачи – от България например! Напротив – българските търговци не могат да получат виза за търговско посещение все още.

От друга страна в чужбина има много негативна информация относно COVID мерките за пристигащи и бизнесмените вече нямат желание да закупуват тези стоки от Китай. Наблюдава се тенденция други държави да разширят производствата си на съответните стоки и това ще измести купувачите на други пазари – извън китайските.

Не се вижда вариант да се възстанови търговията в предишният и вид и обем.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button