СВЯТ

BBC: Защо Херсон е толкова важен?

Връщането на контрола над Херсон ще бъде огромна задача за Украйна, пише кореспондентът по сигурността на BBC Франк Гарднър.

Този украински град беше превзет от руската армия в началото на войната и Русия имаше няколко месеца да се установи в него: да доведе подкрепления и да се подготви за контраатаки.

От началото на военните действия Украйна почти винаги е водила само отбранителни битки и все още няма голям опит в настъпателните операции. Офанзивата изисква различен набор от умения и числено предимство в боеприпаси и персонал.

Русия успя да превземе градове като Мариупол, защото руската армия не се колебае да превърне града в развалини с масивен артилерийски огън, отбелязва Гарднър.

Украйна не иска важният пристанищен град Херсон да се превърне в руини.

Въпреки това доставките на оръжия с голям обсег от Запада помагат на Украйна. Помагат за прекъсване на руските доставки.

Херсон се превърна в ключова точка във войната през последните седмици. Значението на този град се обяснява с близостта му до Черно море, той се намира в устието на Днепър. Освен това той се намира само на сто километра от Крим. Градът открива възможности за корабоплаване по важни морски пътища.

На изток от града е Севернокримският канал, който осигурява значителна част от снабдяването с прясна вода на анексирания полуостров. Градът всъщност функционира като мост между Крим и останалата част от Украйна.

В района на Херсон се намират три важни моста над река Днепър, през които руската армия снабдяваше войските си на десния бряг на реката.

Според украинските сили и трите са повредени и не могат да се използват.

Антоновският мост е стратегическо съоръжение, което позволява на Русия да снабдява армията си с оръжие на десния бряг на Днепър. Мостът е единственият автомобилен мост, свързващ Херсон, разположен на западната страна на Днепър, с част от Херсонска област от другата страна.

Украинските въоръжени сили многократно атакуваха критичното съоръжение с доставените от САЩ РСЗО HIMARS, в резултат на което мостът беше повреден. Първоначално властите ограничиха движението по него, като забраниха преминаването на камиони. Но след обстрела през нощта срещу 27 юли движението по моста беше напълно спряно. Според окупационната администрация “това не играе роля от военна гледна точка, а само усложнява живота на цивилните.”

На 13 август украинските военни обявиха, че са поразили пътния мост при язовиr „Нова Каховка“, той е изведен от строя.

Херсон все още е единственият украински областен център, който руските военни превзеха и успешно удържат през цялата война.

И днес Херсон по няколко различни повода се споменава в съобщенията от фронта.

Украинската обществена телевизия Suspilne съобщи, че от сутринта в Хересон са чути експлозии и стрелба, а информационната агенция УНИАН публикува видео, заснето в града, на което се вижда стрелба.

Представителят на назначената от руските военни окупационна администрация на Херсонска област Кирил Стремусов заяви, че в Таврическия район на града е открита и “унищожена” диверсионно-разузнавателна група. Украинската страна все още не е коментирала тези изявления.

По-рано Стремусов заяви, че в Херсонска област има няколко отбранителни линии и че “регионът не е застрашен от настъпление”.

Бившият “министър на отбраната” на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Гиркин (Стрелков) заяви, че сутринта около пет или шест часа украинските войски отново са нанесли мощни удари по моста и пропускателния пункт на руските военни в Херсон.

За частично прекъсване на електрозахранването в Херсон и региона, съобщиха по-късно през деня окупационните власти.

По непотвърдена информация светофарите в Херсон са били изключени, движението на тролейбусите е спряно, а осветлението в сградите е угаснало. Отчита се и частично спиране на водоподаването.

Миналата седмица Херсон вече два пъти се оказа без ток.

Ден по-рано окупационните власти също съобщиха за прекъсване на тока и водата в Нова Каховка, свързвайки това с украински обстрел на язовира на Каховската водноелектрическа централа, покрай която минава един от мостовете над река Днепър.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button