ОБЩЕСТВО

Битката е безмилостно жестока, хиляди напират за НС! От днес всичко вече е избори

От полунощ България вече официално е в предизборна кампания. 

Малко над 6700 са кандидатите за депутати, които ще се явят на вота на 2 октомври, което е с 400 повече. За сравнение на изборите 2 в 1 на 14 ноември 2021 г. желаещите да бъдат народни представители са били 6314, показа справка на „Телеграф” в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Тепърва кандидатите ще бъдат проверявани дали отговарят на условията – да нямат друго гражданство, да са навършили 21 години и да не са в затвора. 

Най-много кандидати напират за властта в 23-ти МИР в София и във Велико Търново. В първия район са регистрирани общо 452 души, а в старопрестолния град – точно 399. Най-малко са претендентите за НС в Смолян и Разград. Това се дължи и на факта, че това са райони, които излъчват малко на брой мандати. Общият брой на кандидатите за народни представители от трите столични района са 1211, а ако към тях добавим и тези от София-област, те стигат до 1440. 

Резерви

Големите партии в повечето случаи са предлагали пълни листи. Това се откроява най-добре в София. Най-дългата е от 32 души, а най-късата – само от един. Малките формации, които нямат шанс да влязат в парламента, а и нямат много голяма банка с кадри и експерти зад гърба си предлагат най-маломерни списъци. Такива са например партия „Правото”, движение „Единство”, партия „Истината и само истината”.

Въпреки че е новак в политиката, „Български възход” на Стефан Янев почти навсякъде има широки листи. Такъв е случаят в Пловдив и в столицата. Освен в града под тепетата Янев ще е водач и в 24-ти МИР в София. 

Най-дълга се оказва резервната скамейка на ГЕРБ, които са регистрирали 480 души в цялата страна. На второ и трето място се нареждат от БСП и ДПС съответно с 444 и 417 човека. ДБ и ПП са четвърти и пети. Едните са успели да съберат в едни отбор 389 човека, а другите – малко над 360. 

Размествания 

Има малки размествания в листите на ДБ в сравнение с тези преди година. Тогава Елисавета Белобрадова водеше в един от столичните райони. Сега в 25-и МИР е поставена на четвърто място, а в 23-ти район е на седмо.  Стефан Тафров, който на предишния вот водеше в Русе, сега е на осмо място в 24-ти МИР и на шестнайсто  в 23-ти МИР. Знакови лица от ДБ, които са водачи на други места – Борислав Сандов, Стоян Михалев и Веселин Калановски, са получили застраховка, като са разпределени на второ, трето или пето място във втора листа. 

Докато Константин Бачийски от СЕК се радва на водаческо място в Бургас в листата на ПП, то другият мандатоносител от ВОЛТ – Настимир Ананиев, няма този шанс. Той е едва на трето място в листата на формацията в 23-ти МИР и на последното шестнайсто място в тази в 25-и. Така той ще трябва да разчита изцяло на преференциите, за да пренареди останалите претенденти. 

Синът на Джевдет Чакъров от ДПС е намерил място в листата на движението в София. Хамид Хамид за втори път не води никъде, а е втори след лидера Мустафа Карадайъ в Шумен. Бизнесменът Миньо Стайков отново се пробва да влезе в парламента и е водач на листа в София от БНО.  Оперният певец Калуди Калудов се опитва да стане народен представител от Евролевицата. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък се е кандидатирал от Ямбол. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button