ПОЛИТИКА

Бивш шеф на ДАНС с тежки думи за сливането на службите: Това е инфантилно…

„Виждаме една борба за власт, чрез която ставаме свидетели на това какво се случва в службите, едно инфантилно политическо поведение.

Като цяло ми се струва, че тези проблеми, които бяха свързани с влиянието на руските служби в България са изчезнали още през 2000 година“ , това заяви бившия вътрешен министър и бивш председател на ДАНС Цветлин Йовчев пред bTV.

„Това е един изключително вреден и опасен процес за България като цяло. За мен лично е абсолютно необяснимо подобно поведение.

От една страна, като че ли, не харесваме президента и ще отнемем от него правомощия. Ако утре президентът е друг?

Какво правим, ако конфигурацията в парламента се смени? От друга страна пък виждаме, че има една остра опозиция от страна на президента, който отказва да свика КСНС по някакви си негови подбуди. Става нещо като детинска игра – инфантилно политическо поведение“ , поясни той.

„Винаги може да се случи така, че руските служби да проникнат някъде. Мисля, че през последните години нашите служби успяват сравнително да запазят това влияние.

Хората, които са работили в старата система, вече ги няма, но винаги може да се случи инцидентно руските служби да проникнат навсякъде. В момента в България сме под влияние на руската пропаганда и не виждам правителството да полага някакви усилия зя справяне с нея.

Трябва да се помисли за механизъм и да се установи какво е пропагандата и на коя служба трябва да се възложи. Проблемите в службите са, че имаме непълен контрол върху системата. Системата има сериозни дефицити по отношение на способности. Има сериозни дефицити и в управлението на системата“, допълни той.

„Закона за ДАНС няколко пъти се променяше. Смисъла на споделената отговорност е да се избягва лъкатушене по службите, всяка една смяна не се свежда само до ръководителя, а и надолу по нивата.

Парламента има право на контрол върху службите и може да даде насоки. Мисля, че когато кажеш „Не искам да работя с теб“ , трябва да го обясниш защо“ , заяви Йовчев.

„Странното е, че по време на правителството на Кирил Петков бяха изгонени 70 руски дипломати и беше казано, че те работят много добре. Промениха се отношенията между президент и управляващи. Разрешаването на проблемите между президент и управляващи по детински начин не бива да рефлектира върху службите.

Винаги при сериозно разместване във властовите постове, указва влияние върху всички сфери. Когато има стабилност в управлението, нещата вървят спокойно, а ако токово липсва, винаги ще има турболенции“, добави Цветлин Йовчев.

По отношение показното убийство на Алексей Петров, той заяви: „Мисля, че на някакъв етап разследващите колеги ще издигнат хипотеза за убийството на Алексей Петров“, завърши той.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button