ОБЩЕСТВО

Бившият крал на Испания ще бъде на погребението на Елизабет Втора

Снимка Пиксабей 

ившият крал на Испания Хуан Карлос и съпругата му София, родителите на настоящия монарх Фелипе Шести, ще отидат на погребението на английската кралица Елизабет Втора, което ще се състои на 19 септември и на което ще присъстват и техният син и съпругата му, кралица Летисия, потвърдиха източници от кралския двор за агенция ЕФЕ.

Дворецът „Сарсуела“, официалната резиденция на монарха, информира днес, че министерството на външните работи на Обединеното кралство е отправило покана към Фелипе Шести и кралица Летисия, както и към бившия държавен глава и съпругата му София.

Срещу Хуан Карлос се води съдебно дело във Великобритания за тормоз, заведено от бившата му приятелка, 58-годишната датска бизнесдама Корина цу Зайн-Витгенщайн, припомни Франс прес и bta.

През юли британски съд му разреши да обжалва отказания имунитет по делото.

През март Върховният съд в Лондон постанови, че Хуан Карлос вече не е „суверен“ или „държавен глава“, за да разполага с имунитет.

Това бе неуспех за бившия испански крал, който от 2020 г. живее в изгнание в Обединените арабски емирства. В началото на март испанското правосъдие прекрати три разследвания срещу него, по-специално за корупция и присвояване, свързани с неясния произход на богатството му. Така през май Хуан Карлос успя да пътува до Испания, за да участва в регата и да посети семейството си – визита, която отново разпали споровете в страната му около личността му. 

Признат участник във възстановяването на демокрацията в Испания след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г., през последните десетилетия имиджът на Хуан Карлос бе накърнен както от лични скандали, така и от начина, по който управлява имуществото си, отбеляза АФП.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button