ОБЩЕСТВО

Бившият тютюнев склад в Пловдив бе изравнен със земята тази вечер

кадър: Министерство на културата

Служебният министър на културата Велислав Минеков дойде пак

Бившият тютюнев склад на бул. „Христо Ботев“ 51-53 в Пловдив вече е изравнен със земята, съобщава „24 часа“. Акцията беше приключена в тъмната част. Багер свличаше отломките, а наоколо всичко потъна в облаци прах, разказаха очевидци.

Това стана, след като министърът на културата Весилав Минеков си тръгна от Пловдив. Той пристигна днес след обед, за да каже, че въпросната сграда от днес е обявена за паметник на културата, но не носеше със себе си решението и събарянето не беше преустановено. То започна преди дни след издадено разрешено от местната власт с аргумента, че сградата застрашава здравето и живота на хората. Към онзи момент имотът не е бил обявен за културна ценност.

След като разбра, че бутането продължава и през нощта, Минеков обяви на профила на министерството на културата тази нощ: „В нарушение на закона продължават разрушаването на тютюневите складове в Пловдив“. Той е информирал МВР и съобщи, че се връща обратно в града на тепетата.

„Работата по събарянето тази вечер беше преустановена, след като подадохме сигнал за нарушаване на нощната тишина. След 22 часа нямат право на такава дейност“, заяви общинската съветничка от Демократична България Веселина Александрова. По думите й по обяд от сградата е имало цели три етажа.

„Вече няма нито един. На кота нула е“, добави Александрова. „За часове я изравниха със земята“, каза още тя. Полиция е охранявала събарянето.

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Разбирате ли за какво става дума? Това няма да го разреша. Не само сега през нощта, аз ще остана тук“, заяви пред журналисти пристигналият по-късно на място министър.

„Вероятно си мислят, че аз съм бездеен, че съм подкупен или, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи. Знаете кой съм. Това тук ще бъде прекъснато на всяка цена“, категоричен беше Минеков.

ПРОЧЕТИ

Back to top button