ОБЩЕСТВО

Бизнесмен купи луксозен автомобил на търг от НАП, отвори го и онемя ВИДЕО

Бизнесменът Даниел Николов спечели търг, организиран от Националната агенция за приходите в Бургас за моторно превозно средство, което обаче, че оказало, че не е нито моторно, нито превозно, тъй като липсвал двигателят. 

Той наддавал за автомобил в много добро техническо състояние с 6-степенна скоростна кутия, кожен салон, лети джанти и нови гуми. Така поне пишело на сайта на агенцията, а и в тръжната документация. 

„Спечелихме търга. Явихме се на уреченото място в центъра на Бургас пред сградата на НАП“, разказва потърпевшият пред Нова телевизия. 

„Той се явява, за да сложи подпис върху документите, с които фирмата му става собственик на автомобила. Това е очаквал Николов“, уточнява водещият на „Пълен абсурд“ Румен Бахов. 

Закупеното превозно средство от нас пристигна на платформа, разказва бургазлията. 

Той останал изумен, когато разбрал, че това, което вижда, е противно на очакванията му. 

„Когато пристига човекът с автомобила, той заяви, че колата е била ограбена предната вечер. Откраднат й е двигателя, скоростната кутия, таблото, фаровете и всички други агрегати, които са под предния капак. Показа ни я и видяхме, че колата е само купе и гуми“, разказва мъжът. 

„Служителите на НАП в началото настояха да си приемем веща, но отказахме, защото бяхме купили моторно превозно средство, а не купе с гуми. Написахме подробен протокол, описахме всички липси. Отказахме постановлението на възлагане, което вече бе издадено преди няколко дни и очаквахме парите ни да бъдат възстановени. Техни служители бяха казали, че ще си търсят правата от този човек чрез съда“, добавя той.

„Подадохме иск да ни бъдат върнати парите, но се оказа, че впоследствие те са взели друго решение и отказват. Настояват, че постановлението за възлагане е правилно и ние трябва да си получим купето с гумите. После трябвало да си търсим правата – да съдим човека, който е длъжен да пази МПС-то или от фирмата – длъжник на НАП“, заяви победителят в търга. 

В крайна сметка представители на агенцията се съгласили, че Николов не бива да приема купе и гуми, след като е спечелил на търг кола в движение. 

„В последствие се съгласиха, че ние сме правите и трябва да прекратим това с връщане на парите. Ние нищо друго не искаме“, споделя Николов. 

Мъжът пуснал жалба, но на 15 август 2022 г. получил отговор, в който пишело, че тя е неоснователна.

„Заместник-директорът на НАП твърди, че е неоснователна, защото към датата на извършване на описа и извършените огледи цитираното МПС е в много добро състояние, в движение, с 6-степенна скоростна кутия и т.н.“, пояснява бизнесменът. 

Той недоумява защо единствено по документи е спечелил движима вещ. 

„Тя не е движима, защото няма двигател. Това е купе с гуми, което може само да търкаляш. Отивам на продан, купувам си нещо, получавам нищо и не ми връщат парите“, коментира потърпевшият. 

НАП се самосезира по случая, сезирана е и Окръжната прокуратура в Бургас.

„В най-скоро време ръководството на агенцията ще направи всичко необходимо по случая на Даниел Николов, за да бъдат защитени правата му на коректен платец и почтен данъкоплатец, както и да бъде съхранено доверието му в почтеността и спазването на закона, които са основни принципи в работата на НАП“, обявиха от пресцентъра на приходната агенция. 

Административен съд – Бургас също отхвърля жалбата като недопустима.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button