ИКОНОМИКА

Болезнено: С 500 лева поскъпва издръжката на едно тричленно семейство

С 500 лева се очаква да скочи издръжката на едно тричленно семейство до края на годината, показват изчисленията на КНСБ.

Семейство Джибян живее в пловдивското село Строево, където има малък семеен бизнес. В селото семейството отглежда и двете си деца, но ежедневието им е свързано с постоянни пътувания до града. Което превръща растящите цени на горивата в огромен проблем за тях.

„Много са пораснали вече разходите, доста е тежко в интерес на истината. Реално може би разходите за транспорт са едно от основните неща, които чувстваме във връзка с инфлацията, следващото нещо е отоплението“, споделят Алек и Миряна Джибян пред БНТ.

И докато за транспорт семейство Джибян няма точни сметки колко са скочили разноските им, при отоплението калкулациите са не само конкретни, но и доста стряскащи.

„Отопляваме се на пелети. Болезнена е разликата. Миналата година целият отоплителен сезон ни е струвал около 2000 лева. Тази година закупихме по-малко количество, но сметката пак ни е 3000 лева. Тоест, ако трябваше да закупим същото количество, сметката ни щеше да е 4000 лева, пресмятат Алек и Миряна Джибян.

Прогнозите на икономистите не вещаят по-добри времена. Като очакванията са проблемите на водещите европейски икономики да задълбочат затрудненията и на родната икономиката, а оттам – и на всеки един от нас.

„Процесите в България няма да закъснеят много. Защото немската икономика се оценява, че ще навлезе в рецесия в края на година. Освен това в еврозоната отчетоха инфлация 8,9 процента последно от началото на годината. А ние сме малко над 17 процента, вървим изпреварващо, както винаги, и ми се струва съвсем възможно до края на годината да качим инфлацията до 20 процента“, обясни Румен Гълъбинов, икономист.

От КНСБ изчисляват, че влошената икономическа среда у нас повишава чувствително и месечната издръжка.

Ако през второто тримесечие на тази година минималната издръжка на един човек е 1268 лева, то през четвъртото тя се очаква да скочи до 1520 лева. За семейство с едно дете за второто тримесечие минималният бюджет е малко над 2200 лева, а в края на година прогнозите са да достигне 2700 лв. Тоест, за да можем да покрием базисните си нужди, дори средното за страната възнаграждение скоро няма да ни стига.

„В момента средната работна заплата е 1730 лева, но тя е без необлагаем минимум. Като свалиш това, което плащаш за данък и осигуровки на този човек – излиза малко под 1500 лв. Тоест ние не можем да догоним инфлацията. Представете си какви заплати трябва да получават двамата родители, за да издържат това дете“, заяви Мика Зайкова, икономист.

Сметките на икономистите показват, че заплатата, която може да покрие поне базисните ни нужди в края на годината, ще бъде минимум 1900 лева.

ПРОЧЕТИ

Back to top button