ПОЛИТИКА

Буруджиева уличи ПП в голяма лъжа!

Първият не просто получава първия мандат, но и задава темпа, и смисъла, и съдържанието на цялата процедура по съставяне на правителство. Това коментира политологът доц. Татяна Буруджиева, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“. 

Според доц. Буруджиева, въпреки изгубеното доверие към партиите, България е малка държава малки държави президентски републики няма и това съвсем не е случайно.

„За разлика от парламентарната република едно еднолично управление, то е фокусирано върху една личност, не е еднолично, нека да бъдем коректни, каквото е президентското управление, носи безкрайно повече рискове от такива експерименти. Виждате как не може да се сменят лидерите на някои партии като се смени устав или някои технологии като се приложат, какво остава за държавния глава“, отбеляза тя.

„Политическото управление, системата и режимът, които ще бъдат приложени, изключително много зависи от редица фактори, включително и от фактора политическа култура.

Да оставим настрана всички други фактори, които определят какво в България и защо президентската република не може да донесе решение на проблема. Но политическата ни култура е на такова ниво, че с президентска република по-скоро рискуваме тоталитарен и авторитарен режим. И тук не говоря за това кой ще бъде президент“, посочи политологът.

Според нея, не е невъзможно да се стигне до референдум за президентска република.

„Виждате до какви много странни референдуми достигнахме в тези години. По принцип аз съм радетел на това всеки инструмент в обществото и в политиката да се използва по предназначение. Инструментите на директната демокрация, т.е. референдумите конкретно, имат своята сила и значение, тръгвайки отдолу нагоре.

Пряката демокрация има своето поле на максимална ефективност и поле на минимална такава, и даже на вреда. И ние не знам защо всичко искаме по много. В крайна сметка, дори с най-перфектното ядене да се наяде един човек – неслучайно гурмето е с малки порции, след това ще отиде да се опита да изкара тази храна, защото му става лошо“, посочи политологът.

„Ние забравихме – сещам се за едно от обещанията на „Продължаваме промяната“ – че 8 милиарда се крадат и те ще ги върнат на хората. Ама не само, че дето се вика 1 лев от тези не се върна, ами се взеха заеми и сега служебният министър-председател обяснява, че трябвало да се вземат още заеми, за да се изплатят гласуваните в актуализацията на бюджета суми“, посочи тя.

По думите й, докато не се интересуваме какво се случва със сладките приказки, които слушаме по време на избори, си пречим самите ние, а не системата, смята Татяна Буруджиева.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button