ОБЩЕСТВО

Чарлз Трети беше официално обявен за монарх

Стопкадър Нова Тв

Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия вече има нов монарх.

Чарлз Трети бе обявен официално за крал на Обединеното кралство от Съвета за унаследяване на британския престол, става ясно от кадрите, излъчвани на живо по телевизия Би Би Си. 

Първата част от церемонията по обявяването на новия монарх приключи.

Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на британския трон.

Погребението ѝ ще се състои след малко повече от седмица. Съгласно британския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си със самия факт на смъртта ѝ в четвъртък. Днес обаче специалният Съвет по наследяване на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни служители, го обяви официално за крал на церемония, която се проведе в двореца „Сейнт Джеймс“, пише dariknews.bg.

Вчера, в рамките на първото си обръщение към нацията като крал, Чарлз Трети даде дума да служи на нацията с „лоялност, уважение и любов“. Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. 

Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

По-рано през вчерашния ден Чарлз се завърна в Лондон от Шотландия, където почина майка му, и бе посрещнат с радостни възгласи и аплодисменти при пристигането си в Бъкингамския дворец.

Очаква се на погребението на кралица Елизабет Втора да присъстват лидери от цял свят, сред които и американският президент Джо Байдън, който заяви вчера, че ще присъства на погребението.

Датата на погребението все още не е обявена, но се очаква то да се състои след малко повече от седмица.

Коронацията на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.

Междувременно британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети, броени дни след като новата премиерка Лиз Тръс сформира правителството си, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

Високопоставени министри ще присъстват на церемонията в двореца „Сейнт Джеймс“, където Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. А по-късно министрите ще се отправят към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.

Първата аудиенция на премиерката Тръс, която във вторник бе натоварена от покойната кралица Елизабет Втора със задачата да сформира правителство, с новия крал се състоя вчера. Тя направи реверанс при срещата си с крал Чарлз и поднесе на монарха съболезнованията си във връзка с кончината на майка му, а той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е намерила време да дойде въпреки натоварения си график.

„Беше толкова трогателно този следобед, когато пристигнахме тук, всички тези хора, дошли да поднесат съболезнованията си“, каза още Чарлз във връзка с вчерашното си завръщане в Лондон от Шотландия, където почина кралица Елизабет.

„Ваше Величество, поднасям съболезнованията си“, каза отново Тръс.

„Много сте мила. Това е моментът, от който се ужасявах, знам, че и за много други хора е така. Ще се опитаме да съхраним всичко в ред. Заповядайте, седнете“, отвърна кралят на премиерката.

По-рано Лиз Тръс призова в Камарата на общините страната да подкрепи новия си монарх.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button