СВЯТ

Чашата на търпението преля: В Германия гръмна грандиозен скандал!

Йенс Леман, депутат от фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага, призова бившият украински посланик в Германия Андрий Мелник да бъде обявен за персона нон грата, пише германското издание Bild.

„Омръзна ми Мелник непрекъснато да се оплаква от решенията на Берлин, да оттегля покани за посещение в Киев и да обижда нашите политици. Чашата на търпението се изчерпа… Мелник е отстранен от поста си, така че трябва незабавно да бъде обявен за персона нон грата, за да може той да напусне Германия възможно най-скоро“, каза Леман.

Така депутатът подкрепи министър-председателя на Саксония Михаел Кречмер, когото Мелник, след като призова за преговори и замрази конфликта в Украйна, му „забрани“ да посещава страната.

Леман подчерта, че министър-председателят има право да заеме собствена позиция по този въпрос, като същевременно отбеляза необходимостта от обсъждане на начини за разрешаване на изострената криза.

По-късно Мелник реагира на думите на германския политик, като ги нарече „безпрецедентна грубиянска простотия“ и призова ръководителя на партийната фракция на ХДС/ХСС в Бундестага Фридрих Мерц да им отговори.

През юли президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за освобождаване на Андрий Мелник, посланик в Германия, чиито изявления многократно предизвикваха резонанс.

Така дипломатът сравни канцлера Олаф Шолц с „оскърбен лебервурст“ (по-късно той изрази съжаление за тези думи), а през юни беше критикуван за възхвала на лидера на украинските националисти Степан Бандера. Мелник нарече съучастника на Третия райх „борец за свобода“, за когото законите не са писани, и отрече причастността му в избиването на полското население.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button