ЗДРАВЕ

Четири признака, че имате кръвен съсирек в мозъка

Мозъкът е изключително уязвим към различни заболявания и наранявания. Кръвен съсирек в мозъка може дори да доведе до инсулт или смърт.

Сертифицираният семеен лекар Томи Мичъл предупреждава, може да бъде трудно да се забележи образуването на кръвен съсирек в мозъка. Има обаче четири основни симптома, които насочват към това опасно състояние.

Внезапно силно главоболие

Кръвни съсиреци могат да се образуват, когато кръвоносните съдове в мозъка са повредени или когато артериите се стесняват поради натрупване на плака и блокиране на кръвния поток. В резултат на това кислородът и хранителните вещества не достигат до мозъка, което води до клетъчна смърт. Кръвните съсиреци също могат да причинят кървене в мозъка, което може да доведе до допълнително увреждане на мозъка.

Повръщане и гадене

Ако възникнат внезапно, това също е причина да бъдете внимателни. Факт е, че ако кръвният съсирек е достатъчно голям, той може да окаже силен натиск върху тъканите около мозъка. В резултат на това човек ще почувства повръщане и гадене.

Проблеми с говора

Според д-р Мичъл, кръвният съсирек може да блокира целия или част от притока на кръв към частта от мозъка, която отговаря за говора. В резултат на това нервните клетки в тази област могат да бъдат сериозно увредени или да умрат.

Трудно поддържане на равновесие

Човек с кръвен съсирек в мозъка може да се почувства замаян и дори да загуби равновесие. Внезапната загуба на равновесие се дължи на факта, че е нарушен притокът на кръв към мозъка./Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button