ИКОНОМИКА

Цената на топлото: Как да се отопляваме най-евтино през зимата?

Цените на всички енергоносители се покачиха през изминалата година, но енергийните експерти сочат, че най-евтино е отоплението с електроенергия. Но какъв уред да изберем, за да спестим пари и да си осигурим необходимата топлина през зимата? Отговорът намираме в репортаж на БНТ.

Въпреки, че през последната година цената за кубик дърва в Кюстендилско е поскъпнал до 130 лв. спрямо миналата година, Димитрина Григорова не смята да се откаже от тях.

„Снабдих се вече с дърва. На ток не съм се отоплявала, е включваме от време на време по някой път, но това е много рядко. Децата предпочитаха да ми вземат климатик, но аз отказах“, казва Димитрина Григорова.

Според Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие обаче, отоплението с дърва е по-скъпо от климатика.

„Тенденциите в цените на енергоносителите и горивата подсказва, че вероятно най-евтино през тази година, особено за бита, ще бъде с термопомпи с електроенергия. Но всъщност прехвърляне на термопомпи или чрез климатици, които също в момента, когато служат за отопление, работят в термопомпен режим, те не се отличават. Те са всъщност функционално все едно една термопомпа въздух-въздух климатиците“, обяснява Людмил Костадинов, гл. експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Дори и да направите допълнителен разход за купуване на нов климатик плюс сметките за електроенергия – отново ще бъде по-евтино, отколкото с парно или на твърдо гориво, изчислява Костадинов. Най-неизгодно е отоплението с газьол или котелно гориво.

Ако се отоплявате на ток, може да понижите разходите. При условие, че си изградите слънчева централа. Енергията, генерирана от слънцето е предвидима – почти с точност се знае в кой ден колко ще грее и спрямо това може да се избере подходяща мощност за централата.

„Разходът за една слънчева централа е най-вече първоначалната инвестиция за нейното изграждане, сравнено с другите конвенционални източници на енергия е абсолютно предвидим източник“, казва Румен Петров, член на УС на Българската соларна асоциация.

Цената за подобна домашна слънчева централа започва от 3-4 хиляди лева, но може да стигне и до 40 хиляди в зависимост от параметрите. За изграждането ѝ обаче трябва да се преборите с голяма бюрокрация. Наблюденията показват, че това отнема около 6 месеца, но може да коства и години, предупреждава Петров. В даден етап може да се получи и отказ.

„Основният проблем е бюрокрацията. Не е толкова проблема инвестицята или скъпото оборудване или пък недостиг на инсталатори. Проблемът – най-големият, е бюрокрацията и със сигурност този процес трябва да се облекчи“, обяснява Румен Петров.

У нас законодателството все още не предвижда уведомителен режим, при който да информирате институциите, че имате собствена електроцентрала едва след след като сте я изградили, подобно на страни като Гърция, Германия или Австрия.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button