ПОЛИТИКА

Деница Сачева: Няма сектор, в който да няма криза

„Нашите приоритети са овладяване на ценовата криза, влизане в еврозоната, влизане в Шенген. Провеждане на ефективна, истинска, реална съдебна реформа. Категоричен наш приоритет остава образованието и здравеопазването”.

Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева в ефира на Нова нюз.

Тя уточни, че всеки, който е съгласен да започне разговори по тези теми и конкретно, как България може да напредне в тази насока, то тогава от ГЕРБ-СДС  биха могли да водят разговори с партиите, които имат такава евроатлантическа ориентация.

„Няма сектор, в който да няма криза. Вижте, какво се случва в енергетиката, какво се случва с финансите, докъде докарахме положението с управлението на европейските средства и програми, Планът за възстановяване и устойчивост продължава да е на „трупчета”, в земеделието също имаме проблеми, в здравеопазването. Навсякъде има много проблеми и наследени кризи”, допълни Сачева.  

Тя  уточни още, че когато се говори за инфлация, на първо място, вниманието трябва да се фокусира върху овладяването на цените на енергоносителите.

От ГЕРБ-СДС  са предложили фонд „Енергийна сигурност” да се преструктурира така, че от него да могат да се използват средства и за компенсации за газ, като подкрепата за тези компенсации, да бъде диференцирана така, че  да може да се насочва там, където има най-голяма нужда.

„Ние много отдавна говорим за това, че трябва да бъде обявен международен конкурентен търг, така че, да може да се гарантират диверсификацията на доставки от „Газпром” , защото „Газпром” не е надежден източник. ”, коментира Сачева.

Относно помощите за отопление: „Още по време на актуализацията на бюджета, именно по наше предложение, бяха приети допълнителни 50 млн. лв., които да бъдат отпуснати за помощи за отопление.

Миналата година имаше око 260 000 души, които получаваха тази помощ. Смятаме, че тази година, хората, които ще имат нужда от подобна компенсация, няма да бъдат по-малко от 350 000, а възможно е техният брой да достигне до 400 000.

За тази година, помощта е увеличена със 100лв. Според нас е възможно да бъде увеличена с още 50 лв.”

Относно минималната работа заплата, Сачева обясни, че в рамките на  следващите четири години, тя би могла да достигне до 1200лв., средната работна заплата до 2 800лв., а средната пенсия до 1000лв.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button