ОБЩЕСТВО

Днес е Архангелова задушница

снимка: Булфото

Днес е Архангелова задушница, една от четирите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. Празникът се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите.

Оттам идва и почитта към умрелите, която ние, като християни, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. Обичаят се спазва от векове, като в него заедно с православните догми се преплитат древни практики и ритуали. Свещта символизира вярата в Иисус Христос, а пламъкът й е символ на безсмъртната душа на човека, която остава да живее и след кончината на тленното му тяло.

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква. На Архангелова Задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Неслучайно виното и житото присъстват на всяка една задушница. Виното символизира Христовата кръв и тайнството на светото причастие, а житото е символ на бъдещото ни възкресение. Освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. На гроба на покойника не се оставя храна.

По повод Архангелова задушница от 11,30 ч. днес в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение русенци на ул. „Александровска“ 120 ше бъде отслужена панихида в памет на загиналите български воини.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button