ОБЩЕСТВО

Днес в 10 казаха на Кристиян, че е станал татко. Утре ще погребва любимата си Денислава

Кадър България он ер

Започва проверка по случая с починалата родилка от Горна Оряховица. 21-годишната Денислава почина след раждане със секцио и усложнение след него.

Цезаровото сечение е извършено в болницата в Горна Оряховица, но заради масиран кръвоизлив родилката спешно е транспортирана в болницата във Велико Търново. Медиците там са направили опит да я спасят, но заради критични жизнени показатели настъпва фаталният край, предаде България Он ер.

 

На 20 август сутринта Денислаа постъпва в болницата в Горна Оряховица с пресрочен термин. Заради опасност от преносване я оставят за наблюдение, като правят опити да предизвикат раждане. След като не успяват, лекарите насрочват дата за секцио с изричното съгласие на родилката.

„В 10 часа ми се обади и каза, че съм горд татко и каза да отида, защото ние нямаме брак, да припозная детенцето. През времето, в което аз я чаках, я чувах как стене от болка. Акушерката ми каза, че ѝ помагат и промиват самата операция. В 2:20 ми се звъни от болницата в Горна Оряховица и ми се казва, че Денислава има много голямо усложнение и е изпратена в Търновската болница“, разказа приятелят ѝ Кристиян Любенов.

„Всички в болницата, не само в АГ отделението, сме меко казано, шокирани. От дейността на екипа не е установен какъвто и да е било пропуск. Действали са в условия на спешност по най-бързия начин. Около час след секциото е започнал този кръвоизлив, който е бил изключително масивен“, уточни управителят на МБАЛ Горна Оряховица, д-р Иван Иванов.

Родилката по спешност е транспортирана в областната болница във Велико Търново. Бебето, което е в стабилно състояние, остава в Горна Оряховица.

„В 3:30 излезе една лекарка и каза да подписваме животоспасяваща операция, не могат, изтърват я. Просто казаха, че жизнените показатели на момичето са критични и шансът да се оправи е минимален“, казва Кристиян.

Денислава издъхва в реанимацията в петък в 22 часа.

„Двата дни бяха най-тежките, които сме имали. Да си погребеш детето, това е най- гадното нещо“, не крие мъката си бащата Стоян Стоянов. „Чакаме да излязат всички протоколи, резултатите от аутопсията“, добавя майката Елена Стоянова.

Близките са категорични, че ще стигнат до край в търсене на истина за смъртта на Денислава. В болницата в Горна Оряховица е назначена вътрешна проверка по случая, очакват се проверки от агенция „Медицински надзор“ и компетентни органи. През тази седмица трябва да бъде изписано бебето.

ПРОЧЕТИ

Back to top button