ПОЛИТИКА

Добрев насмете Асен Василев за кредитите, еврозоната ще я гледаме през крив макарон

„Пропускате нещо изключително важно! Дефицитът не е за да се правят повече инвестиции, а за да се плащат по-високи социални разходи. Ако погледнете разходните пера в бюджета, всички политики като процент от БВП са постоянни (за образование и култура дори се харчат по-малко пари) с изключение на социалните разходи, които като процент от БВП се увеличиха от първия ден на ППДБ с между 2 и 3% от БВП.

Тоест, дефицитът финансира социални разходи! Още по-просто казано – теглим милиарди кредити, за да плащаме по-високи социални разходи. Още, още по-просто казано – държавата тегли кредити от името на децата и внуците ни и ги ХАРЧИ (не инвестира)“.

Това пише като коментар в социалните мрежи депутатът от ГЕРБ/СДС Делян Добрев. Той се включва в дискусията под Фейсбук пост на Слави Трифонов и пита дали хората знаят до какво води „обратното на инвестиране“ – до по-висока инфлация.

„И знаете ли какво става накрая? Накрая всички сме по-бедни с повечето хартийки, а еврозоната ще я гледаме през крив макарон!“, гласи още коментарът на Добрев.

А Трифонов цитира думите на Тошко Йорданов.

„Асен Василев вероятно е един от малкото финансови министри по света, който не е учил финанси, не е работил нито един ден във финансова институция, както и не се интересува от финансовата индустрия. Все едно американският финансов министър да не знае какво е “Уолстрийт”.

Въпреки това, той периодично си позволява да се държи надменно с депутати от ИТН от парламентарната трибуна – някои от тях с не по-малко дипломи от неговите. Веднъж им казва: „Ще ви го кажа така, че и вие да го разберете.“ Друг път: „Трябва да ви образовам, че всички министерства харчат бюджета, а не само МФ.“ Сякаш има човек, който да не разбира това или да твърди обратното.

Затова аз, като предпазлив човек се допитах до един финансов експерт – Николай Василев. Кой е Николай Василев? Николай Василев е завършил икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, има бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, притежава и магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Освен това е сертифициран финансов аналитик (CFA)

Затова ще ви кажа –  ако съпартийците на Асен Василев го определят като „изключителен финансист“ истината е, че Асен наистина е добър в нещо. И то е да увеличава всяка година държавните разходи с безпрецедентна за България скорост. Да реализира ненужно високи дефицити от средно -3% от БВП през последните 3 години и да вдига публичния дълг с над 6 млрд. лева годишно, гордеейки се с това. Така от 2021 г., когато той влезе в политиката и почти еднолично определя бюджетната политика на държавата, до 2027 г., ако сглобката довърши цял мандат, дългът ще се увеличи с 40 млрд. лв. Честито на данъкоплатците!

Многократно от „Има такъв народ“ задаваме въпроси за какво бяха изхарчени над 9 милиарда лева в първите 9 работни дни на правителството на Кирил Петков. Само ние се интересуваме от темата, а обществото никога не получи смислен и съдържателен отговор.

Две години по-късно бихме си помислили, че Асен все пак е придобил някакъв опит като финансист, нали се прави на министър, но уви. През декември 2023 г. държавните разходи скочиха до 11.5 милиарда лева и всичко си е същото:

• Никой освен ИТН не се интересува от темата.

• Няма подробна и полезна информация.

• Отново нямаше обществена или политическа дискусия за какво да се изхарчат толкова много пари и нямаше ли и други по-важни приоритети.

• Пак само един човек в държавата решава всичко това.

В парламента ИТН отново попитахме: „Къде са парите?“ и Асен Василев отново отговори бюрократично, замъглено и следователно безполезно. Като ви кажат, че 40% от милиардите са отишли по държавния бюджет, а 18.5% по европейски проекти, вие какво разбрахте? Имате ли списъка с реализираните проекти? Ние не.

На въпросът защо са нужни огромни дефицити в години, когато държавата не е в криза, Асен Василев отговори, че харченето е разумно, ако не е за текущи разходи, а е за инвестиции. Чудя се дали това е некадърност или наглост? Точно той да каже това. Той, който направи най-големите и излишни разходи, но за сметка на това не направи и половината от обещаните инвестиции? Къде са му инвестициите? Може ли да ни цитира поне 3-4, откакто той е финансов гуру на сглобката? Така че, наистина се чудя, Асен лъжец ли е или е просто некадърен? Вероятно и двете.

Експертите на ИТН могат дълго да анализират милиарди, проценти и всякакви съществителни. Но за мен по-важни са изводите:

1. Управляват ни популисти начело с Асен Василев, които ще изхарчат всичките пари на бъдещите поколения по непрозрачен и съмнителен начин.

2. Публичният дълг ще продължава да расте с над 6 милиарда годишно, но другите политически сили спят. Уважаеми зрители, вие спите ли?

Ако финансов министър е „изключителен експерт“, той нямаше да прави тези неща, а съвсем други:

• Щеше да реализира излишъци.

• Щеше да прави реформи във всички сектори и да намали разходите.

• Щеше да знае, че финансовото министерство отговаря и за целия финансов сектор – борси, депозитари, брокери, управляващи дружества, инвестиционни и пенсионни фондове, застрахователи и много други. Но този финансов министър не е чувал за тях.

• Щеше да постигне повишение на кредитния рейтинг на България, каквото няма от 2019 г. насам.

• Нямаше да допусне България да бъде включена в Сивия списък за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, където влязохме в края на 2023 г.

Господин Василев, Асене, ти си високомерен и надменен и затова пропускаш много неща от фактите и от логиката. И затова сега и аз ще отделя 30 секунди, за да те образовам как функционира народът. Народът, Асене, обратно на всичко, на което ти се надяваш и ти си представяш, не е някакво стадо, с безкрайно търпение и с плитка памет. Всичко се вижда. Всичко се помни.

Обикновено хората казват, че „някой там горе записва всичко в един тефтер“, но в твоя случай, Асене, в тефтера пишат хората. И сметката ще ти я поиска не „някой отгоре“, а хората. И съм сигурен, Асене, че в твоя случай няма да имаш дори 30 секунди, за да дадеш каквито и да било обяснения.“

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button