ИКОНОМИКА

Домусчиев: Сериозни са притесненията за икономическото развитие на България

Имаме сериозни притеснения относно текущото икономическо развитие в България и региона в контекста на възстановяването след епидемията от Ковид-19 и отражението на войната в Украйна върху цените на природния газ и петрола. Това заяви Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), преди началото на лекция на 70-тия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо на тема „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“, чиито домакин е КРИБ, съобщи БТА.

Ние в КРИБ винаги сме подпомагали демокрацията, свободната икономика, евроатлантическите и трансатлантически перспективи за развитие, посочи Домусчиев.

През предходните години нашата организация съсредоточи усилията си по отношение на насърчаване на вътрешното производство на шистов газ за постигане на независимост от ненадеждни източници, включително и „Газпром“, каза той.

Ние сме най-представителната организация на работодателите в България, три четвърти от БВП на страната се произвеждат от нашите членове, отбеляза Домусчиев. По думите му над 12 000 компании участват като дружествени компании в КРИБ и организацията създава три четвърти от производството в България, като допринася за устойчивостта на социалните и икономическите взаимоотношения в страната ни. Нашите членове представляват всички икономически сектори, добави Домусчиев.

Той отбеляза, че това е историческо събитие за КРИБ като най-представителната организация на предприемачите и работодателите в България.

„Ще изслушаме оценката на секретаря Помпейо относно геополитическата значимост на България след нашествието в Украйна, също така да чуем за потенциала на България като потенциален лидер в областта на енергетиката. Това е от особено значение за българския бизнес и икономика“, добави той.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button