ОБЩЕСТВО

Експерт: Обявяват Чарлз III за крал, но той може да хвърли голяма бомба за Уилям

Чарлз III ще бъде официално провъзгласен за новия крал на Великобритания в събота, пише The Times, въпреки че по-рано беше съобщено, че това ще се случи ден по-рано, в петък.

На 9 септември новият крал и кралица Камила ще се върнат от шотландския замък Балморал, където Елизабет II почина предишния ден на 96 години.

Въпреки факта, че официалното провъзгласяване все още не е станало и ще минат още няколко месеца до коронацията, синът на Елизабет II стана крал и държавен глава в секундата, когато майка му почина.

Очаква се кралят да има първата си аудиенция при премиера Лиз Тръс следобед.

Чарлз III ще има среща с граф Маршал, главен церемониалмайстор и председател на Хералдическата камара на Великобритания, Едуард Фицалан-Хауърд, 18-ти херцог на Норфолк. Той заема тази наследствена длъжност от 2002 г. и отговаря за организацията на предстоящото погребение. Датата все още не е известна, но може би ще бъде определена на тази среща.

Около 18:00 (20:00 българско време) на 9 септември трябва да бъде излъчена записаната телевизионна реч на Чарлз III – първата му в ново качество.

Според вестника правителството ще трябва да определи колко дълго ще продължи траурът. Вестникът не изключва, че може да продължи 12-13 дни до погребението на кралицата на територията на замъка Уиндзор, в мемориалния параклис на крал Джордж VI. 

Задачата на Чарлз е изключително отговора – да продължи наследството на майка си. Елизабет Втора показа стоицизъм през всичките тези години. Тя беше символ на силата и устойчивостта. Това каза в „Денят започва” медийният експерт Рой Хил.

„Често се крият подобни неща от обществото, но съобщението за влошеното й здраве е изключение. Това е показателно, че нещата отиваха към фатален край”, смята той.

Според медийния експерт малко хора могат да се похвалят с това да са висшестоящи и да са част от хората. „Тя внесе модернизъм в кралското семейство”, допълни той.

Кралицата е преминала през множество паметни мигове в историята, видяла е много – започвайки от Чърчил, през редица войни, кризи – финансови, социални, излизането от ЕС, за което хората я упрекнаха, че можеше да вземе по-твърда позиция. „Тя до последния си дъх служеше на държавата”, каза той. 

Според експертът ще се компенсира неодобрението към принц Чарлз, което е насложено през годините. Чарлз има моменти в миналото, които са го компрометирали като личност. Обществените нагласи са такива, че някои казват, че ще абдикира веднага и ще отстъпи престола на Уилям.

По повод превръщането на Камила Паркър-Боулс в кралица консорт, Рой Хил сподели: Това е протокол. Иска или не, тя е половинката на принц Чарлз. Това е било предвидено. Има ясен план на действие в следващите 10 дни. Може би след няколко седмици ще започнат да се коментират бъдещите неща с кралското семейство, след като хората отдадат почитта към кралицата.

ПРОЧЕТИ

Back to top button