ИКОНОМИКА

Експерт посочи кои бизнеси са ударени най-тежко от сагата с газа

„В България работят много хора в областта на бизнеса, засегнат от газа. Най-тежко засегнатите сектори предполагаме, че ще бъдат енергетика, химия и стъкло и порцелан. Първите два сектора са с около 40% потребление на газа, от който България се нуждае, а стъкло и порцелан – с около 9%. В тези предприятия работят близо 30 000 работници и ситуацията неизменно ще се отрази върху тяхната трудова заетост”.

Това коментира Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, в ефира на NOVA NEWS.

Според експерта към този час все още няма предвидимост, защото се чака КЕВР да определи цената на газа. Има само заявки за цената от „Булгаргаз”.

„Все пак е очевидно, че ще бъде доста по-скъп от преди, но положението е малко по-приемливо, тъй като до средата на юли българските фирми потребяваха газ, работеха, без да знаят колко ще платят. Към 1 септември цената на електричеството е 1140 лева за мегаватчас. Тази цена е твърде висока. За газа КЕВР ще определи до обяд”, каза Симеонов.  

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button