МИСТЕРИИ

Експерти: Да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжия

кадър: БНТ

Незабавно да се върне психотестът при издаване и подновяване на разрешителни за оръжие. За това призоваха криминалисти, инструктори по стрелба и психиатри по повод поправките в закона за притежаване на огнестрелно оръжие, които бяха приети от парламента тази седмица.

Промените предвиждат да се запази сегашният режим, при който решаващото заключение не е на психиатрите, а на служителите в МВР, но да отпадне изискването на всеки 5 години да се подновява разрешителното. Увеличава се и броя на притежаваните боеприпаси от 50 на 100 патрона за самоотбрана.

Близо 35 хиляди души у нас законно притежават ловно оръжие или късоцевно за самоотбрана. Всяка година желаещите се увеличават. С разрешително за пушка, карабина или пистолет може да се сдобие всеки български гражданин, навършил 18 години, с постоянен адрес, ако не е осъждан и не страда от психически разстройства. Ако е ловец, е нужно да представи заверен ловен билет, ако е спортист – документ за членство в съответния спортен стрелкови клуб.

Общо 230 патрона трябва да бъдат изстреляни от желаещия да получи документ, с който да кандидатства за разрешително за оръжие пред МВР в рамките на практичния изпит, а преди това той преминава и теоретичен.

След това служител на КОС в МВР преценява дали кандидатът има основателна причина за притежание на оръжие, а шефът на полицейското районно управление решава дали да даде разрешение. Според криминалисти и инструктори така няма обективна оценка.

„Никъде в закона не е описано какво е „основателна причина“. Тази „основателна причина“ натоварва с отговорности самите шефове на районни, които няма как да знаят дали някой има основателна причина. Преценката е много субективна и трудна, а при някои недобросъвестни шефове на районни може да доведе до корупция и до спекулиране със закона“, коментира Делян Цветанов – управител на стрелкови клуб.

Проблемът е и за лицата, които имат разрешителни за оръжия. Според досегашното законодателство трябваше на всеки 5 години да ги подновяват, преминавайки цялата процедура от началото до края.

„На всеки 5 години, всеки един притежател на законно огнестрелно оръжие в България е поставен в условията на един шантаж. Казвам го с цялата тежест на думите си. И той не е наясно дали ще му подновят разрешителното, защото преценката на това дали има необходимост или не се прави от административен орган, който въобще не следва да я прави тази преценка. Няма обективен критерий, по който тази оценка да се направи“, каза Иван Савов – криминалист, председател на Българската оръжейна асоциация.

С поправка в закона за оръжията, приета тази седмица, депутатите решиха да отпадне периодичното подновяване на разрешителното.

„Нашите предложения касаят отпадането на това субективно понятие „обективните обстоятелства за подновяване на разрешителните“, които създават предпоставки за злоупотреби на служителите от КОС в малките населени места“, обясни Даниел Петров – депутат от „Възраждане“, вносител на промените в Закона за оръжията.

Мотивите за законовата промяна са, че при други подобни процедури, при които има давностен срок за документ, неговото подновяване е доста по-опростено.

„При подновяване на разрешителното за шофьорска книжка няма документи и изисквания, които трябва да се предоставят на всеки 5 години.“

Промяната в закона за притежание на огнестрелно оръжие отваря на дневен ред един съществен пропуск в българското законодателство. А именно този, свързан с психологическото състояние на притежателя на оръжие. Оказва се, законът държи повече на документите, отколкото на личността, която иска да притежава оръжие.

„Най-важното , което трябва да се направи на първо време, е да се върне, защото го е имало: психологическото изследване на всички кандидати за придобиване на огнестрелно оръжия, което всъщност, според мен, а и според специалисти, с които контактувам постоянно, е единственият обективен фактор за оценка на кандидата относно неговата пригодност. И това трябва да се прави периодично. Да кажем на всеки 5 години“, каза Иван Савов – криминалист, председател на Българска оръжейна асоциация.

Микроблейдинг

ИЗТОЧНИК:Експерти: Да се върне психотестът при издаване на разрешителни за оръжия

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button