ОБЩЕСТВО

ЕНП настоя ЕК да осъди публично правителството на Петков заради ареста на Бойко Борисов

снимка Булфото

ЕНП настоя ЕК да осъди публично правителството на Петков заради ареста на Бойко Борисов.

От ЕНП са изпратили писмо до зам.-председателя на ЕК и комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова, както и до еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Повод за писмото е окончателното решение на Софийския административен съд от 22 август 2022 г.

, според което арестът на бившия премиер Бойко Борисов е незаконосъобразен и произволен.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата.

По този повод от ЕНП призовават Европейската комисия „да предприеме подходящи мерки, за да гарантира зачитането на демократичните ценности и върховенството на закона в България“, предаде факти.бг.

В писмото си до ЕК те посочват още, че окончателното съдебно решение препотвърждава и оценката на ЕНП за ареста, за която ЕК е била информирана веднага на 4 април 2022 г. „Продължаваме да сме притеснени от влошаването на върховенството на закона в България и вярваме, че ще споделите нашата загриженост. Незаконното задържане на членове на демократичната опозиция нарушава основните демократични стандарти и не може да бъде толерирано в нито една държава-членка на ЕС. Нещо повече, неверните внушения за връзка между ареста и разследванията на Европейската прокуратура, направени от българските власти по време на незаконното задържане, създадоха ненужно объркване по отношение на операциите на Европейската прокуратура и може да подкопаят общественото доверие в службата“, се посочва още в писмото.

То е подписано лично от председателя на ЕНП и шеф на Групата на партията в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер и от председателя на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Моника Холмайер, заместника ѝ Томас Здековски, координатора на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Йерун Ленарс и координатора на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол в ЕП Петри Сарвама.

ПРОЧЕТИ

Back to top button