ПОЛИТИКА

ЕС с важно решение за споразумението с Русия за облекчен визов режим

Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха в сряда да прекратят напълно споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, което прави по-трудно и по-скъпо влизането на руски граждани в ЕС, заяви ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, предават Ройтерс и БТА.

„Ние се споразумяхме за пълно спиране на споразумението между Европейския съюз и Русия за облекчаване на визовия режим“, каза той на пресконференция в края на двудневната среща на външните министри в Прага.

„Това значително ще намали броя на новите визи, издавани от страните членки на ЕС. Ще бъде по-трудно, ще отнеме повече време“, добави Борел.

Според него „днешното решение ще позволи да се предоставят визи на индивидуална основа след задълбочена оценка на всеки отделен случай и особено на конкретни групи хора“, тъй като единният блок не иска да губи връзки с руснаците, които не подкрепят войната на тяхната държава срещу Украйна.

Дипломати казаха пред Ройтерс, че министрите от ЕС обаче все още не могат да се споразумеят за незабавна обща забрана на визите за пътуване на руските граждани, тъй като държавите членки са разделени по въпроса.

Борел каза, че има значително увеличение на преминаванията на границите от Русия към съседните държави от средата на юли:

„Това се превърна в риск за сигурността на тези съседни държави. В допълнение към това видяхме много руснаци да пътуват за почивка и пазаруване, сякаш в Украйна не бушува война“.

Ходът на Европейския съюз да ограничи визите за пътуване на руснаци заради войната на Москва в Украйна е стъпка „в правилната посока“, ако бъде приложен от страните членки, каза външният министър на Финландия Пека Хаависто след края на днешното заседание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button