ИКОНОМИКА

Ето ги шестте точки с исканията на миньорите

На четвъртия ден от протеста си миньорите и енергетиците формулираха исканията си към правителството. Те са в шест точки, а до медиите бяха разпратени от пресцентъра на КТ „Подкрепа“.

1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.

2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.

01.2020 и 12.01.2023 г.*

3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на Република България до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в Териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

*Решението от 12.01.2023 г. е за предоговаряне на Плана за възстановяване и развитие, като по-конкретно се искаше отпадане на поетия ангажимент от страната за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г. Тогава депутатите гласуваха задължението към министър Атанас Пеканов, службеното правителство на Гълъб Донев.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button