ИКОНОМИКА

Ето колко общини ще мръзнат през зимата, ако няма газ

74 от общините у нас се отопляват изцяло на газ и не е ясно какво ще е решението за тях при неяснотите през тази зима. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините – Силвия Георгиева в ефира на БНТ.

Тези общини през последните 10 години направиха стъпки, за да преминат към по-екологично отопление и газифицираха изцяло всички публични сгради. В тези общини, 21 от които – областни градове, училищата и детските градини се отопляват изцяло на газ.

„Според събраните данни 1400 сгради в тези общини ползват 233 000 мегаватачаса енергия на година. В допълнение има и около 400 автобуса, които също ползват природен газ – основно в Столична община и община Габрово“, обясни тя. 

80% от общините са изградили модерни инсталации за природен газ, които не позволяват връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са инвестирали в алтернативно захранване, например климатици.

„В училищата електрическите мрежи не са пригодени да издържат по-голямо потребление на ток, нито пък има ресурси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на .с е да споделим, че по наши разчети през тази общините ще имат разходи за енергоносители около 700 млн. лв. Сметките са приблизително точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 г. бяха 250 млн. лв. Потреблението е запазено на почти същото ниво, но разходите са скочили с 250%“, обясни Силвия Георгиева.

В момента всяка община се справя самостоятелно и обмисля краткосрочни кризисни мерки. В случай на недостиг на газ алтернативата за общините е преминаване на двусменен режим или събиране на две училища в една сграда. Също така – увеличаване на броя деца в детските градини там, където е възможно и намаляване на броя часове, през които се отопляват сградите.

„До края на тази година по отношение на училищата бюджетът е сравнително добре балансиран, тъй като те получиха допълнителни средства от актуализацията на бюджета. По-голямото ни притеснение са детските градини, за които няма такава компенсация. Още по-голямо е притеснението ни за болниците и социалните услуги. В социалните заведения токът се плаща като за небитови клиенти. Общинските болници са търговски дружества и ние не можем по никакъв начин да ги подпомогнем“.

Търсят се решения на местно ниво, но Георгиева се надява служебното правителство да изготви авариен план за публичните услуги, които генерират общините в случай, че спрат доставките на газ.

В момента никъде не се икономисва чрез спиране на уличното осветление и това ще е най-крайната стъпка, която кметовете биха предприели, увери Силвия Георгиева.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button