СВЯТ

Ето колко пари е получила Украйна от началото на войната

Международните партньори са предоставили на Украйна 17,5 милиарда долара от началото на войната с Русия. Това съобщи по време на заседанието на правителството премиерът на Украйна Денис Шмигал, цитиран от „Укринформ“ и news.bg.

„Общо нашите международни партньори са предоставили на Украйна 17,5 милиарда долара от началото на пълномащабното нахлуване на Русия. Ние сме благодарни на всички за тази помощ, която ни позволява да гарантираме икономическата стабилност на нашата държава.

 

– В същото време, такава икономическа стабилност е основата за спечелването на войната и освобождаването на нашите територии от нашествениците. Ние не започнахме тази война, но определено ще я прекратим с победата на Украйна“, заяви премиерът. 

Той информира, че е планирано посещение на представители на украинското правителство в Германия за обсъждане на макрофинансова помощ и увеличаване на доставките на оръжия.

„Преди това посещение имаме добри сигнали от германския канцлер Олаф Шолц по отношение на готовността на Германия да развие противовъздушна отбрана и артилерия за въоръжените сили на Украйна. В момента Германия е сред петте големи държави и институции по отношение на финансовата подкрепа, предоставена на Украйна, „, отбеляза Шмигал.

Според него правителството също така очаква германското ръководство да продължи да поема водеща роля в предоставянето на Украйна на следващия транш от макрофинансовата помощ на ЕС на стойност 9 милиарда евро възможно най-скоро.

„Украйна вече получи 1 милиард евро и се надяваме и очакваме следващите 8 милиарда евро да бъдат предоставени през следващите месеци“, отбеляза премиерът.

Припомняме, че върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз (ЕС) разработва пакет от допълнителна макрофинансова помощ за Украйна на стойност 8 милиарда евро.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button