ИКОНОМИКА

Еврото поскъпна до нов деветмесечен връх

По време на валутната търговия в понеделник сутринта доларът поевтинява спрямо еврото и лирата стерлинг, укрепвайки по отношение на йената, пише money.bg.

Общата европейска валута покачи курса си спрямо долара до $1,09 през втората половина на януари, нов деветмесечен връх, облагодетелстван от по-мекия долар, докато инвеститорите оценяват перспективите на паричната политика.

Очаква се ЕЦБ да продължи агресивната си кампания и да повиши лихвените проценти с 50 базисни точки през февруари и март, като лихвеният процент по депозитите ще достигне връх от 3,25% – в момента е 2%, пише Тrading Еconomics.

Към 10:27 часа българско време двойката евро/долар се търгува на пазара при курс $1,0898 , в сравнение с $1,0856 за едно евро при затварянето на сесията в петък.

Британската лира стерлинг се повиши спрямо долара до $1,2407 за един паунд срещу $1,2397 за паунд в края на търговията в петък.

Стойността на американската спрямо японската национална валута в същото време възлиза на 129,95 йени за един долар срещу 129,60 йени за долар в предходната сесия.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,22% по време на днешната търговията, а по-широкият WSJ Dollar Index – 0,09%.

Сигналите за отслабване на американската икономика и последните коментари на лидерите на Федералната резервна система (Фед) позволяват на инвеститорите да се надяват, че Централната банка на САЩ ще продължи да забавя темпото на повишаване на основния лихвен процент.

Европейската централна банка може да се наложи да продължи да повишава лихвените проценти с темп от 50 б.п. през февруари и март, каза Клаас Кнот, член на управителния съвет на ЕЦБ и ръководител на холандската централна банка, в интервю за холандската телевизия WNL. Според Кнот покачването на лихвите ще продължи през следващите месеци.

В отделно интервю за италианския вестник La Stampa Кнот каза, че е „твърде рано“ да се говори за възможността за забавяне на повишаването на лихвите на ЕЦБ до лятото.

ЕЦБ повиши основните лихви с общо 250 б.т. През изминалата година. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакват депозитната лихва на ЕЦБ, която в момента е 2%, да бъде повишена до 3,25% с течение на времето.

ПРОЧЕТИ

Back to top button