СВЯТ

Евтаназираха майка, заклала с нож петте си деца

Белгийка, която уби петте си деца, беше евтаназирана по собствено желание 16 години след убийствата.

Женевиев Лермит уби сина си и четирите си дъщери на възраст от 3 до 14 години в град Нивел на 28 февруари 2007 г., предаде BBC. След това тя прави неуспешен опит за самоубийство и в крайна сметка се обажда на спешните служби за помощ.

56-годишната Лермит беше осъдена на доживотен затвор през 2008 г., преди да бъде преместена в психиатрична клиника през 2019 г.

В Белгия законът позволява на хората да изберат да бъдат евтаназирани, ако се смята, че страдат от „непоносимо“ психическо страдание, което не може да бъде излекувано.

Лицето трябва да е наясно с решението си и да може да изрази желанието си по обоснован и последователен начин. „Именно тази конкретна процедура е избрана от г-жа Лермит, като са събрани различни медицински мнения“, каза нейният адвокат.

Психоложката Емили Мароа каза пред канала RTL-TVI, че тя вероятно е избрала да умре на 28 февруари като „символичен жест в знак на уважение към децата си“.

Петте убийства през 2007 г. и последвалият процес разтърсиха Белгия

По време на процеса адвокатите на Лермит твърдяха, че тя е с психични разстройства и не трябва да бъде изпращана в затвора. Въпреки това съдебните заседатели я намериха за виновна в предумишлено убийство и я осъдиха на доживотен затвор.

През 2010 г. Лермит заведе гражданско дело, изисквайки до три милиона евро (£2,655,840) от бивш психиатър, твърдейки, че неговото „бездействие“ не довело до убийствата, но тя в крайна сметка се отказа от съдебната битка.

През 2022 г. около 2966 души са избрали евтаназията в Белгия, което е увеличение с 10% в сравнение с 2021 г. Ракът остава най-честата причина, но служителите казаха, че при почти три от четири заявки пациентът е имал „няколко вида страдание, както физическо, така и психологическо“.

От 2014 г. Белгия позволява да се „асистира“ за отнемането на живота на деца, ако са неизлечимо болни и изпитват силна болка и ако има съгласието на родителите им.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button